НОВИНИ

Тодор Кантарджиев: Маските в градския транспорт трябва да останат

Вера Стоянова
от Вера Стоянова
08:26, 28.03.2022
Чете се за: 02:47 мин.
Здраве
Слушай новината

Носенето на предпазни маски в градския транспорт трябва да остане и след приключването на извънредната епидемична обстановка. Това заяви в "Денят започва" проф. Тодор Кантарджиев, съветник по здравните въпроси на Столична община.

С настъпването на пролетта броят на случаите на коронавирус намалява, а и варианта ВА2 на Омикрон, с който се заразяват около половината от заболелите, не протича толкова тежко, колкото предишните щамове, но опасността все още не е преминала напълно, предупреди той.

"Дезинфекцията трябва да остане. Културният човек 12 пъти средно си мие ръцете на ден. Отстояние, когато има опасност от респираторни заболявания и маските – в градския транспорт маските трябва да останат. И първото най-важно нещо – който е болен - смърка, киха, кашля или има температура, да си остане вкъщи, а не да се прави на герой и да върши величия", каза проф. Кантарджиев.

Той изтъкна, че много здравни специалисти не са съгласни с отмяната на извънредната обстановка и това трябва да се вземе предвид.

Кантарджиев призова здравния министър да излезе пред обществото заедно с експертите, с които работи, и да каже конкретно какво предстои от 1 април след отпадането на извънредната епидемична обстановка, защото в момента се чуват различни позиции.

МЗ да може да налага мерки и след края на извънредната обстановка, предлагат управляващите

Според професор Кантарджиев е особено важно неваксинираните възрастни хора да се имунизират през лятото, за да не се стигне до ново натоварване на болничната ни система наесен.

С тестовете, които останаха след края на масовото тестване в училище, властите могат да проверяват бежанците от Украйна или да ги насочат към мероприятия, свързани с много хора, каза още той.

Професор Кантарджиев призова здравните власти да помислят как да запазят допълнителното заплащане на медиците "на първа линия" и след края на извънредната обстановка. Той подчерта, че справянето с големия дисбаланс при възнагражденията на лекарите ще доведе до укрепване на здравната система, което пък ще подобри условията за лечение.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Раздадоха театралните награди „ИКАР 2022“ (Снимки)
Раздадоха театралните награди „ИКАР 2022“ (Снимки)
От нашите пратеници в Одеса: Сигнали за тревога всяха паника в града
От нашите пратеници в Одеса: Сигнали за тревога всяха паника в града