НОВИНИ

Атидже Вели: 10,6 млн. евро ще получат земеделците в България от заделените от ЕК 500 млн.

bnt avatar logo
от БНТ
07:54, 28.03.2022
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

10,6 милиона евро ще получат земеделците в България от заделените от Европейската комисия 500 милиона за гарантиране на продоволствената сигурност в Европа заради войната в Украйна. До края на месец юни условията за получаване в България трябва да се разработят, а до септември да се изплатят средствата, обясни в "Денят започва" евродепутатът от ДПС, групата "Обнови Европа, Атидже Вели.

"Откакто започна войната в Украйна ЕС предприе доста мерки по отношение на гарантиране на продоволствената сигурност, защото тя е толкова важна, колкото и енергийната. Отпуска се спешна помощ за фермерите. Миналата седмица ЕК обяви един пакет от 500 млн. евро. От тези средства българските земеделци ще получат 10,6 млн. евро по нов инструмент - от "Обща селскостопанска политика"", каза Вели.

Помощта е предназначена за най-засегнатите сектори - животновъдство и особено малките животновъди, сектор "Плодове и зеленчуци", преработвателния сектор, "Зърнопроизводство". В допълнение на тази помощ държавите трябва да предоставят и т.нар. държавни помощи, допълни тя.

До края на юни т.г. България трябва да нотифицира тези помощи пред ЕК и да ги изплати до края на септември.

Относно данъчните облекчения, които Брюксел препоръчва, Атидже Вели уточни, че са два вида - единият от тях е намаляване на ДДС на храните, другият са т.нар. осигуровки, които за земеделците временно могат да бъдат намалени. Вели припомни, че тези осигуровки от 1 април у нас се увеличават.

Европейският комисар по земеделието препоръчва запазване на единния пазар и всякакво избягване на забрана на износ и внос съответно, подчерта тя.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доброволци недоволстват в Пловдив. Има ли проблем между областния и общинския щаб?
Доброволци недоволстват в Пловдив. Има ли проблем между областния и общинския щаб?
Канада се класира за Мондиал 2022
Канада се класира за Мондиал 2022