НОВИНИ

МЗ да може да налага мерки и след края на извънредната обстановка, предлагат управляващите

Вера Стоянова
от Вера Стоянова
15:14, 25.03.2022
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
живо ковид мерките софия
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Министърът на здравеопазването да може да въвежда със заповед противоепидемични мерки за цялата страна или в определени области за определен период от време и след края на извънредната епидемична обстановка. Това предлагат депутати от управляващата коалиция в законопроект за промени в Закона за здравето. Заложено е налагането на мерките да става по предложение на главния здравен инспектор.

Обявената епидемична обстановка изтича на 31 март. Законопроектът предвижда промените да влязат в сила от 1 април.

Промените предвиждат подобно правомощие да се предостави и на регионалните здравни инспекции за територията на конкретна област или община.

Мерките, които ще могат да се въвеждат след края на извънредната епидемична обстановка, включват дезинфекция, редовно проветряване, осигуряване на физическа дистанция и носене на маски.

Предвидено е и осъществяването на здравен контрол на влизащите в страната лица - изискване на документи за ваксинация, тест или преболедуване.

В законопроекта е заложено изрично, че този вид противоепидемични мерки не може да включват забрана за влизане в страната, ограничаване придвижването на територията на страната или спирането на работа на обекти с обществено предназначение.

Според заложените промени в случай на увеличаване на заболеваемостта от коронавирус здравният министър ще може да разпореди реорганизация на лечебните заведения на територията на конкретна област.

Заложени са и промени в закона за бюджета на НЗОК, които предвиждат да се удължи с 3 месеца след отмяната на извънредната епидемична обстановка възможността за субсидиране на болнични заведения, които поддържат готовност за оказване на медицинска помощ на пациенти с коноравирус. Със същия срок се удължава и възможността за допълнително заплащане на медиците, които работят в неблагоприятни условия.

Предстои законопроектът да бъде разгледан от Народното събрание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новак Джокович спечели обжалването и ще играе в Париж
Новак Джокович спечели обжалването и ще играе в Париж
Футболните ни национали без победа в последните 18 гостувания
Футболните ни национали без победа в последните 18 гостувания