НОВИНИ

Носенето на маски вероятно няма да отпадне на 1 април

Калина Попова
от Калина Попова
11:06, 27.03.2022
5919
Чете се за: 03:00 мин.
Здраве
Слушай новината

Носенето на маски вероятно няма изцяло да отпадне на 1 април. Това стана ясно от думите на зам.-председателя на здравната комисия в парламента д-р Александър Симидчиев.

От 1 април се готвят промени - здравната комисия ще предложи отговорността за налагането на определени епидемични мерки да мине към здравното министерство, под пряката отговорност на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Регионалните здравни инспекции също ще могат да взимат сами решения на база епидемичната обстановка в регионите.

Вчера Министерският съвет съобщи, че няма да удължава извънредната епидемична обстановка след 1 април, докато доц. Кунчев се обяви за удължаването ѝ с още две седмици.

"Извънредната епидемична обстановка просто няма да продължи във вида, в който беше досега. Предлагаме отговорността за управление на пандемията да премине към здравното министерство и под шапката на главния държавен здравен инспектор", уточни д-р Симидчиев.

На въпрос на Георги Любенов относно носенето на маски след 1 април, депутатът показа данни за честотата на заболеваемостта от коронавирус.

"Много от районите още не са влезли дори в жълтата зона. При това положение имаме голям процент на положителните тестове, все още са около 11%. Независимо, че броят на тестовете намалява, процентът на положителните остава висок", обясни д-р Симидчиев.

"В световен мащаб има държави, които се справят добре, такива, които се справят средно, и такива, които не се справят с разпространението на инфекцията. И ако в Украйна нула нови случаи се дължи на това, че там има друг приоритет и не се съобщават, то в България сме с около 1300 случая средно на ден", допълни Симидчиев и призова хората да се ваксинират.

Здравната комисия предлага от началото на следващия месец да отпадне и възможността Министерският съвет и Народното събрание да спират достъпа до обществени сгради.

"Причината е много проста - имаме твърде много кризи в настоящия момент и трябва да се поеме отговорност от всяка една от институциите да управлява съответния сектор. В случая става дума за противоепидемична обстановка, за която най-голяма компетентност носи Министерството на здравеопазването", обясни Александър Симидчиев.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивет Горанова със златен медал на турнир по карате в Словакия
Ивет Горанова със златен медал на турнир по карате в Словакия
Вадят пожарната и "Гражданска защита" от МВР, реши комисията по вътрешна сигурност
Вадят пожарната и "Гражданска защита" от МВР, реши комисията по вътрешна сигурност