НОВИНИ

Вадят пожарната и "Гражданска защита" от МВР, реши комисията по вътрешна сигурност

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
10:50, 27.03.2022
17448
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Вадят "Гражданска защита" и пожарната от МВР в отделна държавна агенция към Министерския съвет. По това е постигнала съгласие Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента след изслушване на вътрешния министър Бойко Рашков и главен комисар Николай Николов за състоянието на бомбоубежищата в страната.

Новината съобщи заместник-председателят на вътрешната комисия Николай Радулов в предаването "Следите остават".

"Аз смятам по начало, че вкарването на "Гражданска защита" в Министерство на вътрешните работи беше голяма грешка. Това стана по времето на министър Цветанов и причината това да се случи, е желанието да се съберат всички мощности на едно място. Една от концепциите, за която постигнахме съгласие преди оформяне на правителството в групите в корекционен формат, беше това, че Министерството вътрешните работи е много голямо и ще е по-естествено и по-лесно за управление, ако се раздели. Тоест противопожарна защита и Гражданска защита да излязат навън от него, в рамките на една може би държавна агенция", каза Радулов.

Той призова да бъде създадена нова модерна структура, която да е в състояние не само да защитава гражданите, но и да има модерни средства за спасяване.

"Вие виждате напоследък колко хора се губят по планините, затрупва ги лавина и т.н. Да има модерни средства за спасяване. Тоест да има хеликоптери, линейки, специални хеликоптери, които се ползват за медицински цели. Вероятно ще има нов закон, който ще предвиди и участието на доброволни отряди, ще предвиди и възможностите да има резервни кадри. Особено става дума за гражданска защита при усложнена ситуация", допълни Радулов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Носенето на маски вероятно няма да отпадне на 1 април
Носенето на маски вероятно няма да отпадне на 1 април
Терминалите на летище София отварят за посрещачи и изпращачи
Терминалите на летище София отварят за посрещачи и изпращачи