НОВИНИ

Реставрират най-големия орган във Франция след пожара в Нотр Дам

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:28, 27.03.2022
Чете се за: 02:12 мин.
По света
Слушай новината

Продължава възстановяването на парижката катедрала Нотр Дам. Очаква се тя да отвори врати в пълния си блясък през 2024 г.

Пасторалните пейзажи на Южна Франция са огласявани от необикновени звуци. В малка работилница в градчето Лодев, вещи майстори реставрират съкровище. Там се намира част от най-големия орган на Франция - този от парижката катедрала Нотр Дам. Близо три години след пожара на 15 и 16 април 2019 г., далеч от Париж, продължава възстановяването на дървената конструкция, която държи тръбите на органа.

"Трябва да е напълно водоустойчиво. Слагаме агнешка кожа. Тази е с много добро качество, с дебелина един милиметър", казва Оливие Анри, реставратор.

Материалите и начинът на работа не са се променили от векове. Така се прави за за всеки друг орган, с тази разлика, че мащабите при органа на Нотр Дам и неговите 8000 тръби са различни. Особено предизвикателство е да се почисти дървото от 1867 г., да се върне на мястото му и да се напаснат всички пътища за въздуха.

"Основното е въздухът, който ще излезе оттук, да не отива тук, защото иначе ще засвири съседната тръба", обяснява Кристиан Вание, реставратор.

Работата е прецизна и се изпипва всеки милиметър, за да се постигне перфектен звук за всяка нота. Вече 30 години Критиан Вание и Шарл Сарело карат органите "да говорят", както самите те се изразяват. Но този път залогът е огромен.

"Това е невероятен опит за нас. Внушително е", споделя Шарл Сарело, реставратор.

Възстановяването на органа е поверено на няколко френски специализирани компании. За реставрацията на емблематичната катедрала в Париж бяха събрани повече от 800 милиона евро от хиляди дарители от 150 страни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лос Анджелис се подготвя за Оскарите
Лос Анджелис се подготвя за Оскарите
Кризисният център в Пловдив помага на украински бежанци да намерят работа
Кризисният център в Пловдив помага на украински бежанци да намерят работа