Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Реставрират най-големия орган във Франция след пожара в Нотр Дам

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:28, 27.03.2022
Чете се за: 02:12 мин.
По света
Слушай новината

Продължава възстановяването на парижката катедрала Нотр Дам. Очаква се тя да отвори врати в пълния си блясък през 2024 г.

Пасторалните пейзажи на Южна Франция са огласявани от необикновени звуци. В малка работилница в градчето Лодев, вещи майстори реставрират съкровище. Там се намира част от най-големия орган на Франция - този от парижката катедрала Нотр Дам. Близо три години след пожара на 15 и 16 април 2019 г., далеч от Париж, продължава възстановяването на дървената конструкция, която държи тръбите на органа.

"Трябва да е напълно водоустойчиво. Слагаме агнешка кожа. Тази е с много добро качество, с дебелина един милиметър", казва Оливие Анри, реставратор.

Материалите и начинът на работа не са се променили от векове. Така се прави за за всеки друг орган, с тази разлика, че мащабите при органа на Нотр Дам и неговите 8000 тръби са различни. Особено предизвикателство е да се почисти дървото от 1867 г., да се върне на мястото му и да се напаснат всички пътища за въздуха.

"Основното е въздухът, който ще излезе оттук, да не отива тук, защото иначе ще засвири съседната тръба", обяснява Кристиан Вание, реставратор.

Работата е прецизна и се изпипва всеки милиметър, за да се постигне перфектен звук за всяка нота. Вече 30 години Критиан Вание и Шарл Сарело карат органите "да говорят", както самите те се изразяват. Но този път залогът е огромен.

"Това е невероятен опит за нас. Внушително е", споделя Шарл Сарело, реставратор.

Възстановяването на органа е поверено на няколко френски специализирани компании. За реставрацията на емблематичната катедрала в Париж бяха събрани повече от 800 милиона евро от хиляди дарители от 150 страни.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Лос Анджелис се подготвя за Оскарите
Лос Анджелис се подготвя за Оскарите
Кризисният център в Пловдив помага на украински бежанци да намерят работа
Кризисният център в Пловдив помага на украински бежанци да намерят работа