НОВИНИ

Министър Денков: Образователната ни система е готова да приеме до 63 000 украински ученици

Калина Попова
от Калина Попова
09:21, 27.03.2022
Чете се за: 03:17 мин.
Още
Слушай новината

С новата заповед на здравното министерство отпадат всички мерки в училищата, това означава, че всички ученици трябва да се върнат изцяло в клас, освен тези, които подадат молба за индивидуално обучение. Това заяви министърът на образованието акад. Николай Денков в "Денят започва с Георги Любенов".

"Очакваме да стартираме нормалния учебен процес без пандемия. Ако бъдат въведени допълнителни мерки, ще има време за реакция през ваканцията, но за момента всичко отпада. За нас беше ключово да минем през последната вълна максимално меко, единствено между двата срока дадохме почивка на учителите и учениците. В случая не мисля, че можеше да мине по-добре", смята министърът.

Образователното министерство ще предложи началото на учебната година да бъде 7 септември, но първо трябва да се направи подходящата организация за учителите, подчерта той.

Към петък са подадени 365 молби от украински ученици, от тях близо 100 вече са записани в български училища. Образователната ни система има готовност да приеме до 63 000 украински ученици.

"Проблемът е, че тези хора още не са решили какво да правят, тяхната мечта е да се върнат обратно и да си възстановят живота. Тепърва ще се развива този процес, ние сме готови за хиляди деца, които искат да се включат в нашата образователна система", обясни министър Денков.

Основното препятствие с украинските ученици е имунизационният календар, който е различен от българския, обясни акад. Денков. Затова просветното и здравното министерство са се разбрали, че децата ще влизат в училище след като получат необходимите ваксини.

МОН предлага по-ранно започване на учебната година и удължаване на учебното време

До края на тази година няма да има промяна в учебните графици, ще се използват последните две седмици на юни за работа с учениците. С приемането на бюджета средствата за образование бяха повишени около 550 млн. лв.

"Това са парите за образованието, те няма да се променят. Правим разчет за това какви допълнителни средства ще ни трябват за приемане на украинските деца. Зависи как се развие войната, дали ще има съществено увеличение на броя на децата. Ако останем на това ниво, на което сме в момента, прекрояване на бюджета в нашата сфера няма да има. Ако ситуацията се затегне месеци наред, може и да се наложи актуализиране", каза Денков.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Аплодисменти и топла прегръдка за Камила Валиева след завръщането ѝ на леда
Аплодисменти и топла прегръдка за Камила Валиева след завръщането ѝ на леда
Волейболният Монтана обърна Левски и вкара серията в трети мач
Волейболният Монтана обърна Левски и вкара серията в трети мач