НОВИНИ

Глобяват кмета на Пловдив заради мръсния въздух

bnt avatar logo
от БНТ
12:10, 28.03.2022
Чете се за: 02:42 мин.
Регионални
Слушай новината

Екоинспекцията санкционира кмета на Пловдив Здравко Димитров заради мръсния въздух. Той ще плати между 1000 и 5000 лева, защото не са въведени мерки от програмата, изготвена от общината, за да се подобри качеството на атмосферния въздух.

Според програмата, приета още през 2018 г., в Пловдив трябва да има зони с ниски емисии, да се проверяват предлаганите на пазара твърди горива и да бъде създаден фонд за подобряването на атмосферния въздух.

"Това са 3 мерки, който срок е изтекъл през 2021 година", каза Ангелина Ангелова от РИОСВ-Пловдив.

Актът е съставен лично на кмета Здравко Димитров. Той е поискал споразумение с екоинспекцията, но това вероятно само ще намали размера на санкцията. От общината увериха, че работят и по трите мерки, но ги е забавила пандемията и законовите процедури.

"Не бива да забравяме, че има други фактори, които на нас ни влияят. Около Пловдив живеят около 120 000 души, те в 80% използват уреди за твърдо отопление, всичко това идва тук", каза Анести Тимчев, заместник-кмет на община Пловдив.

Общината среща най-големи трудности в това да контролира какви въглища и дърва се използват за огрев, каквато е една от набелязаните мерките.

"Ние поискахме да се определят базите, които продават дървесина за горене, те да се лицензират, да се сертифицират и да се пускат в ход само при определени условия за съхранение на дървесината. В противен случай ние каквото и да направим не можем да направим нищо", каза Тимчев.

Този вид отопление е сред основните причини за превишаването на среднодневните норми на фини прахови частици. Това показват и данните от измервателните станции.

"От началото на годината до сега имаме общо около 10 превишения на пункт "Каменица" и около 19 превишения на пункта в "Тракия". По-големият брой превишения са установени през месец февруари, тъй като той беше и по-студен", каза инж. Ангелина Ангелова от РИОСВ-Пловдив.

Превишение на нормите се наблюдава и в дните с температурни инверсии и безветрие.

Репортер: Нели Ангелова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лицето на войната: Жители на Харков разчистват ударено при руските атаки училище
Лицето на войната: Жители на Харков разчистват ударено при руските атаки училище
Димитър Бербатов след разпита: Потвърдихме сигнали от клубовете
Димитър Бербатов след разпита: Потвърдихме сигнали от клубовете