НОВИНИ

След срещата на премиерите на България, Румъния, РСМ и Черна гора в София - какви са акцентите (ОБЗОР)

Николай Минков
от Николай Минков
18:16, 28.03.2022
Чете се за: 05:20 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Премиери на държавите членки на НАТО от Югоизточна Европа днес бяха в София по покана на българския министър-председател Кирил Петков. В рамките на пленарните разговори лидерите обсъдиха широк кръг от теми в сферата на сигурността, енергетиката, транспорта и икономиката, както и възможността за общ отговор на всякакви предизвикателствата, породени от войната в Украйна.

Войната в Украйна постави редица важни теми за обсъждане пред премиерите на Румъния, България, РСМ и Черна гора днес в София. Сред тях са сигурността на храните, непрекъсваемостта на доставките по цялата им верига. Не на последно място диверсификация на енергийните източници, нови газови трасета, ускоряване процеса на присъединяване на държавите от Западните Балкани към ЕС.

Войната в Украйна е наложила нуждата от общи действия на държавите от региона не само в отбраната.

"Мечтата ми е да имаме координирани Балкани за всички теми, когато нашите отбранителни стратегии са общи, когато има икономическо обединение, тогава може да се превърнем в най-бързо развиващия се регион, да споделяме сигурност и съвместната работа може да подобри стандарта на живот на нашите граждани", заяви премиерът Кирил Петков.

Енергийната диверсификация е била една от основите теми по време на срещата.

"Знаем, че нашият регион зависи от руска енергия, обсъждахме как можем да променим, да обърнем някой от съществуващите тръбопроводи да работят в друга посока, да вземем втечнен газ от Турция и Гърция", заяви Кирил Петков.

Премиерът на Черна Гора предложи страната му да участва в енергийната диверсификация.

"Надяваме се, че гръцко-румънския консорциум ще съдейства за разработване на нашите възможности за използване на газ и нефт. Също така ние имаме голямо пристанище, където имаме доста възможности за използване на втечнен природен газ, но ако не осигурим необходимите връзки", каза Здравко Кривокапич - премиер на Черна гора.

Инфраструктурната свързаност и в частност развитието на коридор 8 от Дурас,Скопие, Бургас и коридорът юг-север - от Александруполис през Бургас и Варна до Констанца са били във фокуса на разговорите.

"Държавите в НАТО говорят за самолети и инвестиции в оборудване, но оборудването работи с логистична стратегия и трябва да има съвместни действия, за да има силна стратегия", каза Кирил Петков.

Заплахата от Русия за общата сигурност налага адекватен отговор, посочи премиерът на Румъния.

"Даваме си сметка за зловредното влияние на Русия в региона, ние решихме да дадем отговор като засилим нашата устойчивост, това включва противодействие на фалшивите новини, увеличаване на енергийната независимост и повече търговско сътрудничество помежду ни", заяви Николае Чука - премиер на Румъния.

Премиерът на Северна Македония посочи, че войната с още по-голяма сила поставя въпроса за ускорено приемане на държавите от Западните Балкани в ЕС.

"Подчертах, че разширяването на ЕС става също политика за сигурност и спирането на процеса води до нестабилност в региона, защото създава възможност за зловредни влияние на трети страни", коментира Димитър Ковачевски, премиер на Северна Македония.

Кирил Петков очаква до няколко седмици да се ускори процесът на европейска интеграция на Скопие.

"Ние като правителство сме ангажирани да постигнем това, но има поетапни цели, които трябва да се изчистят, включително правата на малцинствата", заяви Кирил Петков.

Обсъден е и общ отговор на държавите от региона при засилена бежанска вълна и при криза с доставките на зърно.

"Румъния в момента е най-силно ударена, с най-голям брой бежанци. Те се справят чудесно. Обсъдихме, че с продължението на конфликта трябва да имаме обща стратегия и по тази тема. Сигурността на храната също е основна тема, говорим за жито, олио, това са важни теми", каза Кирил Петков.

Той съобщи, че с осигурен хуманитарен коридор, правителственият самолет връща у нас 64 българи от Москва.

"С него пътува и посланикът ни, който бе извикан в София за консултации. Очакваме същото да направят и от страна на Руската федерация", каза още Кирил Петков.

Всички поставени на днешната среща теми ще бъдат доразвити на ниво министри.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националите до 19 години постигнаха втора победа срещу Черна гора
Националите до 19 години постигнаха втора победа срещу Черна гора
Правителственият самолет с посланика ни в Русия и още 63-ма души на борда кацна на летище София
Правителственият самолет с посланика ни в Русия и още 63-ма души на борда кацна на летище София