НОВИНИ

33 дни война - възможен ли е пробив в преговорите?

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:17, 28.03.2022 (обновена)
Чете се за: 02:32 мин.
По света
Слушай новината

Светът е в очакване на новите преговори между Украйна и Русия. Те не започнаха днес и най-вероятно разговорите ще стартират утре сутринта в Истанбул. В навечерието на срещата украинският президент заяви, че страната му е готова да обсъжда въпроса за неутралитет, ако с това ще се постигне мир. Володимир Зеленски направи изявлението си пред руски независими медии.

Нов кръг преговори между Киев и Москва

Неутралитетът на Украйна трябва да бъде гарантиран от трети страни и трябва да бъде решен на референдум от украинците, който да се проведе след изтеглянето на руските войски. Това са условията на Володимир Зеленски.

"Гаранции за сигурност и неутралитет, безядрен статут на нашата държава. Готови сме да го постигнем. Това е най-важното. Това беше и най-важното за Руската федерация, доколкото си спомням, и ако си спомням правилно те започнаха войната заради това", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Темата за неутралитета на Украйна присъстваше във всички двустранни преговори между Киев и Москва от началото на войната. Няколко пъти я засягаше и украинският президент. За първи път обаче той я коментира толкова силно.

"Приоритетите ни в преговорите са ясни. Суверенитетът и териториалната цялост на Украйна са безусловни. Ефективни гаранции за сигурност за нашата държава са задължителни. Целта ни е очевидна - мир и възможно най-бързо възстановяване на нормалния живот в родната ни страна", допълни Володимир Зеленски.

На този етап преки разговори между президентите на Русия и Украйна биха били "контрапродуктивни", коментираха от Москва. По думите на руския външен министър подобна среща изисква много добра подготовка.

Руският медиен регулатор публикува официално предупреждение към руските медии да не разпространяват интервюто със Зеленски.

"Щеше да е смешно, ако не беше трагично", каза още Володимир Зеленски.

В съобщението на регулатора се посочва, че медиите, взели интервюто, са обявени за чуждестранни агенти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шествие в Русе в подкрепа на Украйна
Шествие в Русе в подкрепа на Украйна
След срещата на премиерите на България, Румъния, РСМ и Черна гора в София - какви са акцентите (ОБЗОР)
След срещата на премиерите на България, Румъния, РСМ и Черна гора в София - какви са акцентите (ОБЗОР)