НОВИНИ

Ген. Константин Попов: Има опит България да се заяви като лидер в региона

bnt avatar logo
от БНТ
19:48, 28.03.2022
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Това е едно добро събитие, а това че не са дошли премиерите на Гърция и Албания, не знам дали са били поканени. Има опит България да се заяви като лидер в региона, и то успешен, въпреки че само до преди месец позицията ни беше доста странна. Днешната среща на четирите премиери е добър знак. Това каза бившият началник на отбраната ген. Константин Попов в предаването "Още от деня" по повод срещата на премиерите на България, Румъния, РСМ и Черна гора днес в София.

"Очаква се състава на бойната група да е над 1000 - 1500 човека, вероятно командир на батальонната военна група ще бъде българин, но командването ще бъде на НАТО. На следващата среща на върха на НАТО през юни най-вероятно ще се реши дали това формирование ще бъде постоянно базирано в България", каза ген. Попов.

"Това е демонстриране на единството на НАТО, и ако има агресия срещу една такава държава, която е на Източния фронт с такъв батальон, тоест всъщност ще бъдат атакувани всички държави, защото те имат представителство в това формирование", подчерта още ген. Константин Попов.

Ген. Попов коментира съпротивата от различни политици срещу това да има войски на НАТО в България.

"Има разделение в обществото. Дори държавният елит, като че ли изпитва страх от вземането на такива по-сериозни решения. Донякъде има оправдание, тъй като наистина ние сме зависими от Русия като енергоизточници и т.н. Като че ли нашите държавници нямат доверие в НАТО и ЕС, че те ще им помогнат в случай на нужда. Сами се поставяме в периферията", обясни ген. Попов.

"Имам някаква информация, че 27 държави предоставят оръжие на Украйна, ако приемем, че те са във война, трябва да приемем факта, че световната война е започнала. Мисля, че не сме стигнали чак дотам", заяви ген. Попов.

Той коментира и ситуацията с доставката на изтребители Ф-16. "Пари имаше само за първите осем. Договорът е международен, и всъщност, когато става въпрос за закъснение, фирмата производител може да каже, закъсняваме поради форсмажорни обстоятелства. Ще си решим проблема, когато закупим и последните осем Ф-16", обясни ген. Константин Попов.

Според него се очертава една година закъснение с доставката на изтребителите. Той обясни, че сега е моментът България да стартира процедурата за закупуване на следващите осем изтребителя.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Направен е опит за отравянето на Абрамович
Направен е опит за отравянето на Абрамович
ЕК ще прави обща платформа за регистрация на бежанците от Украйна
ЕК ще прави обща платформа за регистрация на бежанците от Украйна