НОВИНИ

Бил ли е отровен Абрамович? Олигархът се появи на преговорите Москва-Киев

Фани Аронова
от Фани Аронова
17:02, 29.03.2022 (обновена)
Чете се за: 03:25 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Сред присъстващите на преговорите в Истанбул между Русия и Украйна за първи път беше забелязан и руският милиардер Роман Абрамович. Появата му предизвика внимание след вчерашните съобщения, че Абрамович, който е сред санкционираните от Запада руски олигарси, е бил отровен в Украйна. Засега тази информация, както и ролята му в преговорите между Киев и Москва, остават неясни.

Телевизионните камери показаха Роман Абрамович на преговорите в двореца Долмабахче в Истанбул. Той беше видян да разговаря с турския президент Реджеп Ердоган и с външния министър Мевлют Чавушоглу и да седи до говорителя на Ердоган, но не и на масата заедно с двете делегации.

Говорителят на руския президент посочи, че Абрамович не е член на руската делегация, но е осигурявал известни контакти между руската и украинската страна. Дмитрий Песков отхвърли като неверни съобщенията за отравянето.

Тези съобщения, разбира се, не отговарят на действителността. Имаше изявления на представители на Абрамович. Ето, сега телевизиите показват членовете на делегацията в Истанбул. Това е част от информационната война. Потокът на информацията трябва да се филтрира.

Украинската страна не коментира присъствието на Абрамович. Преди началото на преговорите обаче украинският външен министър отправи предупреждение.

Съветвам всеки, който отива на преговори с Руската федерация, да не яде нищо и да не пие нищо. И да избягва да докосва повърхности. Това първо, а второ - всички истории, че някой някъде е чул нещо - те са много, защото всички са жадни за новини, за сензации, заяви Дмитро Кулеба, външен министър на Украйна.

Москва предлага среща Путин - Зеленски с парафиране на договор

Би Би Си съобщава, че Абрамович е посредничил между Русия и Украйна, пътувал е до Киев и Лвов и дори се е срещал с президента Володимир Зеленски.

Според разследване на сайта Белингкат, ръководено от журналиста Христо Грозев, в началото на март Роман Абрамович и двама души от украинския екип са получили симптоми на отравяне, сред които зачервяване на очите, болезнено сълзене, лющене на кожата на лицето и ръцете. Симптомите при Абрамович са изчезнали и той изглежда в добро здраве. Според Христо Грозев това не е опит за убийство, а само предупреждение. От Киев твърдят, че не знаят за този случай и засега той е неизяснен.

Така или иначе, войната донесе на руския олигарх сериозни проблеми. Той попадна под западните санкции, Великобритания запорира имуществото му, включително футболния клуб Челси. Но тъй като Турция не прилага санкции, две луксозни яхти на Абрамович спокойно стоят на котва в пристанищата на Мармарис и Бодрум.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лена Бориславова: Спецсъдът и прокуратурата бяха превърнати в удобна бухалка
Лена Бориславова: Спецсъдът и прокуратурата бяха превърнати в удобна бухалка
Русия планира "кардинално" да съкрати военната си активност около Киев
Русия планира "кардинално" да съкрати военната си активност около Киев