НОВИНИ

Носенето на маски ще бъде пожелателно след 1 април

На извънредно заседание здравната комисия в парламента обсъди новите правила

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
12:15, 29.03.2022 (обновена)
7140
Чете се за: 01:30 мин.
Още
Слушай новината

Парламентарната комисия по здравеопазване обсъди новите правила, които ще влязат в сила след края на извънредната епидемична обстановка на 31 март.

Депутати от управляващата коалиция предлагат министърът на здравеопазването и районните здравни инспекции да имат право да налагат базови ограничителни мерки като носене на маски и спазване на отстояние и без да има обявена извънредна обстановка.

Предложението е част от промени в Закона за здравето.

Преди началото на заседанието председателят на здравната комисия в парламента доц. Антон Тонев обяви, че от 1 април носенето на маски ще бъде пожелателно.

Причината - промените в Закона за здравето, които дават право на здравния министър да налага мерки след края на извънредната епидемична обстановка, ако бъдат приети, ще влязат в сила най-вероятно първата седмица на април.

Според Петко Салчев, управител на НЗОК, решението е на законодателната власт, но в законопроекта са заложени дейности, които не са предвидени в бюджета на здравната каса. Касата ще е задължена например при една епидемия от грип, при определени условия, да сключва договори за допълнителни легла.

Законопроектът беше приет на първо гласуване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ръст на случаите на COVID-19 в Шанхай
Ръст на случаите на COVID-19 в Шанхай
Колосално натрупване в тотализатора
Колосално натрупване в тотализатора