НОВИНИ

Батальонната бойна група ще прерасне в многонационална с приоритетно участие на италиански контингент

Николай Минков
от Николай Минков
11:07, 29.03.2022 (обновена)
Чете се за: 07:15 мин.
У нас
Слушай новината

Променя се подходът при създаване на батальонна бойна група. Тя ще прерасне в многонационална с приоритетно участие на италиански контингент, заяви военния министър на брифинг при представяне на своя екип и приоритети. Министърът обяви, че военна помощ на Украйна страната ни няма как да изпрати, защото самите ни въоръжени сили изпитват нужда от оборудване. Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов обясни как действат Военноморските сили в ситуация на минна опасност.

Темата за потенциалната минна опасност в българската акватория на Черно море не беше подмината.

Адмирал Ефтимов обясни, че на този етап не се налага България да поиска помощ от противоминната група на НАТО, тъй като се касае за плаващи мини, а не за дънни мини или мини, които са разположени под повърхността на водата - така нареченият верижен способ на окачване.

Адмирал Ефтимов каза, че в момента България е готова да пусне във водата един от двата минни ловци, които преди 2 години закупи от Белгия и е в преговор за нова доставка на минни ловци пак от Белгия, ако държавата реши да се освободи от кораби, така че България да ги придобие втора ръка.

"Борбата с плаващи мини е малко по-трудна, те се носят свободно на повърхността на морето, което прави много трудно откриването им с технически средства. Основното средство за откриване е визуално. В тази връзка основното е огледите с вертолетите, с корабите е по-малко ефективно. Призовавам всички морски лица да бъдат бдителни, не сме обявили райони забранени за плаване, тъй като не сме открили в нашата прилежаща зона конкретна информация за мини, не е налагало да унищожаваме", заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Министърът на отбраната допълни, че България в ускорени темпове се опитва да доведе докрай реализацията на 9-те основни модернизационни проекта - придобиване на нови бойни машини за пехотата, модернизацията на съществуващия базов танк - Т-72, нови ПВО системи, брегова артилерия, закупуването на 2 дизелови електрически подводници, 3D радари и доразвиване на проекта за придобиване на нов изтребител - става въпрос за втора евентуална доставка на 8 самолета F-16 от САЩ. Отправено е запитване на какъв етап може да бъде едно такова искане, но в момента все още няма отговор от американските партньори.

"Давам си сметка за момента, в който поех Министерството на отбраната, но всеки български посланик трябва да е готов да поеме отговорност спрямо ранга и подготовката си. Поех Министерството на отбраната, когато всички компромиси правени във времето назад, всички забавени решения, нерешени проблеми, всички тези компромиси в кризата в която сме, вече не могат да бъдат правени. Първият принцип, с който дойдох, е готовността да се взимат тежки решения. Решения свързани в политическа целесъобразност. Време е за държавнически решения - не винаги са популярни, не винаги могат да печелят гласове. Както българските граждани, така и нашите военни имат нужда не просто от армия, а от боеспособна армия, която може да ни защити, от армия, която да е гордост за обществото. Имаме необходимост да запълним ключови постове. Това означава огромни разходи, които трябва да отделим, за да можем да поискаме тези средства трябва да гарантираме две неща - те да бъдат похарчени за истински способности и по честен начин. Давам си сметка, че в годините някои проекти са били свързани с корупция, но затова нашите подходи ще бъдат да използваме всички възможности, които ни дават НАТО и Европейският съюз, както и на равнище правителство. Основната цел е изграждане на боеспособна армия. Това няма да стане за 3-4-5 години, важна е правилната основа, в краткосрочен план няма как да попълним дупките. Трябва да работим с НАТО и ЕС. Основната дългосрочна цел е да има въоръжени сили, армия, които да предоставят и да използват целия набор от способности във всички области. Днес е символична дата - 18 години от членството ни в НАТО", допълни министърът на отбраната Драгомир Заков.

Осносно ангажимента, който България пое, по линия на НАТО, в контекста на войната в Украйна за изграждане на батальонна бойна група, днес стана ясно, че тя ще се доразвие, като, освен американски военни и техника, ще се включат английски и албански, но водещият елемент ще бъде италианският контингент.

"Целта е да сформираме една боеготовна група, която да даде сигурност на територията на България при необходимост. Тук говорим изцяло за отбранителна дейност. Целта не е тази бойна група да отива някъде, да се бие с някого, говорим за отбранителни и възпиращи функции. Идеята е в тази бригада да се попълнят способности, в които в момента има критичен недостиг. В основата на групата към момента е български батальон, с развитието на концепцията водещ елемент вероятно ще стане италианският контингент", добави Драгомир Заков.

Военният министър съобщи, че друг важен приоритет, който си поставят той и неговият екип, е повишаването на социалния пакет на българските военнослужещи, за да може да се преодолее недокомплектът в българската армия, който в момента възлиза на около 5000 военнослужещи.

Министърът на отбраната Драгомир Заков представи екипа си и приоритетите в работата на Министерството на отбраната.

Драгомир Заков заяви, че поема министерството в сложен момент и подчерта, че вече няма място за компромиси и забавени решения поради политическа целесъобразност. Той допълни, че е време за държавнически решения и че неговият принцип допуска и взимането на тежки такива.

Вижте още в прякото включване на репортера ни Николай Минков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ФИФА спря трансферите на Левски
ФИФА спря трансферите на Левски
127 000 украинци са влезли у нас от началото на войната, над 58 000 са останали
127 000 украинци са влезли у нас от началото на войната, над 58 000 са останали