НОВИНИ

Всеки може да използва автоматичните дефибрилатори в метрото - вижте как

Софи Цветкова
от Софи Цветкова
09:24, 29.03.2022
Чете се за: 01:32 мин.
У нас
Слушай новината

Автоматични дефибрилатори са разположени в четирите най-натоварени метростанции в София. Устройствата може да се използват от всеки гражданин в случай на необходимост, а от Столична община са осигурили обучени служители на "Метрополитен" през цялото работно време на метростанциите.

Целта е да се осигури навременна реакция в случай на сърдечен арест. Устройството само анализира сърдечните показатели на пациента и преценява дали има нужда от електрически импулс, така че използването му от немедицинско лице не може да навреди на човека в нужда.

"На метростанциите достъпът на медицински екипи е затруднен, да не говорим за линейки. Затова целта ни е да има възможност за незабавна реакция на тези напълно безопасни за използване дефибрилатори. Всеки ден през четирите метростанции преминават над 100 000 души. Да не дава Бог, да ги използваме, но идеята е да се даде достъпна и незабавна медицинска грижа в случай на нужда", заяви в "Денят започва" Георги Георгиев, председател на СОС.

Столична община е закупила и пети автоматичен дефибрилатор, който е на разположение на аварийната служба.

Как можем да използваме дефибрилатора и да помогнем за спасяването на човешки живот вижте в прякото включване на София Цветкова.

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашите специални пратеници: Намаляват комендантския час в Одеса
От нашите специални пратеници: Намаляват комендантския час в Одеса
Александър Везенков записа 14 точки при победа на Олимпиакос
Александър Везенков записа 14 точки при победа на Олимпиакос