НОВИНИ

В Истанбул започна новият кръг от преговори между Киев и Москва

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
12:00, 29.03.2022
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Слушай новината

В Истанбул започна новият кръг от преговори между Киев и Москва. В украинската делегация участва и министърът на отбраната на Украйна. Преди разговорите турският президент заяви, че сега "спирането на трагедията е в ръцете на двете страни". На преговорите присъства и руският олигарх Роман Абрамович, за когото се появиха съобщения, че в началото на месеца е проявил симптоми на отравяне.

Отровен ли е Абрамович - как реагира Украйна на твърденията?

При изключителни мерки за сигурност, 19 дни след срещата между първите дипломати на Украйна и Русия, Истанбул отново събра делегациите на двете държави.

"Мога да кажа, че телефонният трафик, който осъществяваме с господин Путин и господин Зеленски напредва в правилна посока", заяви турският президент Реджеп Ердоган.

Преди старта на разговорите Ердоган обяви, че е назрял моментът преговорите да доведат до конкретни решения. Голямата цел на Киев е на разговорите да бъде постигнато примирие.

"Минималната задача е разрешаване на хуманитарните въпроси, максималната - прекратяване на огъня и постигане на трайно споразумение", допълни Дмитро Кулеба, външен министър на Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски вече заяви, че страната му е готова да преговаря за неутралитет, ако с това се постигне мир. Неутралитетът, обаче, трябва да е гарантиран от трети страни и да бъде одобрен чрез референдум от украинците. Украйна очерта и червените линии, пред които няма да отстъпи.

"Президентът на Украйна даде ясни инструкции на нашата делегация – ние не търгуваме с хора, земя или суверенитет. Това не е предмет на преговори", добави Дмитро Кулеба.

Ердоган предложи Турция да е домакин на среща между президентите на Украйна и Русия.

"Напредъкът, който ще бъде постигнат в преговорите, ще направи възможно преминаването на следващото ниво - среща между лидерите. Готови сме да сме домакин на такава среща", каза още Реджеп Ердоган.

Конфликтът не облагодетелства никого, а при сключване на мир няма губещ, заяви турският президент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха мъртво бебе в контейнер, задържана е 21-годишната майка
Откриха мъртво бебе в контейнер, задържана е 21-годишната майка
Прокуратурата се оплака от атаки и манипулативни твърдения от страна на управляващите
Прокуратурата се оплака от атаки и манипулативни твърдения от страна на управляващите