НОВИНИ

Няма открити мини в нашата акватория, рибари обаче се страхуват да излизат с лодките си

bnt avatar logo
от БНТ
17:50, 29.03.2022
Чете се за: 04:20 мин.
Общество
Слушай новината

Към момента няма открити мини в българската акватория на Черно море. Няма и нови сигнали. Активното наблюдение продължава, периодично се прави оглед на акваторията по въздух. Това съобщи на брифинг във Варна командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов.

В същото време рибари се притесняват да излизат за улов на риба, защото се страхуват от инциденти с мини.

Системата за наблюдение на ВМС работи надеждно и периодично се извършват облитания на акваторията. Ако бъдат забелязани съмнителни плаващи обекти, военният ни флот има готовност за бърза реакция. И ако се потвърди, че става дума за мини, те ще бъдат унищожени, заяви командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов.

За момента няма открити мини в акваторията на България, наблюдението продължава

Обезвредените вече 3 мини, две от които край бреговете на Турция и една край Румъния, показва, че войната, която се води на север от нас, вече ни засяга пряко в морската среда, каза още контраадмирал Михайлов. Той отново призова всички, които плават в морето, своевременно да подават сигнали, ако открият обекти, които наподобяват мина.

Според военните, ако се появят мини в българската акватория те ще следват повърхностното течение на Черно море и ще минат далече от брега.

"Течението се движи в посока от север на юг и преминава на около 20 мили източно от Варна и на около 30 мили източно от Бургас", каза контраадмирал Михайлов.

И докато двата сигнала за мини югоизночно от нос Галата не се потвърдиха, то край Румъния и Турция вече са открити общо три мини. Те са от типа ЯМ с взривно вещество около 20 килограма.

"Мината, която беше унищожена в Босфориа и пред Инеада, са били в бойно положение. Мината, която е открита от румънските колеги, не е била в бойно положение с поставени чугунени капаци, което означава, че не била в бойно положение", каза контраадмирал Михайлов.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов заяви, че плаващите мини се намират трудно с технически средства и най-ефективно е визуалното им откриване. Затова огледите са направени основно с хеликоптери.

"Призовавам всички морски лица да бъдат бдителни, не сме обявили райони забранени за плаване, тъй като не сме открили в нашата прилежаща зона конкретна информация за мини, не се е налагало да унищожаваме", каза адмирал Ефтимов.

Местните рибари обаче са притеснени и се страхуват да излязат с лодките си в морето.

"Няма никаква гаранция къде може да бъде срещната такава мина. Нашите риболовни кораби основно работят през деня, използват нощите за преходи, което прави риболова супер рискован.", казва Александър Тръпчев, председател на рибарско сдружение „Одесос" .

"Три месеца не сме работили заради забавяне от държавната администрация на разрешителните, не знаем колко още време няма да работим. Надяваме се държавата да обяви извънредно положение и да забрани временно риболова до изясняване на случая", каза Емил Милев, председател на сдружение „Черноморски изгрев".

От Военноморските сили призовават всички, които излизат в морето, да бъдат внимателни и ако забележат съмнителни обекти да известят Морския спасителен и координационен център.

Репортер: Силвия Русенова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Кузманов с убедително начало на "Чалънджър" в Португалия
Димитър Кузманов с убедително начало на "Чалънджър" в Португалия
Кои са бесарабските българи: Едно пътуване във времето
Кои са бесарабските българи: Едно пътуване във времето