НОВИНИ

Лена Бориславова: Спецсъдът и прокуратурата бяха превърнати в удобна бухалка

bnt avatar logo
от БНТ
17:05, 29.03.2022 (обновена)
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

В Министерския съвет се проведе брифинг на говорителя на кабинета Лена Бориславова. Поводът са множество медийни запитвания след състоялия се по-рано през деня брифинг на прокуратурата на България.

Вижте повече подробности в прякото включване на Иво Никодимов.

Спецсъдът и прокуратурата бяха превърнати в удобна бухалка през последните години, заяви Бориславова.

В българското общество има остро усещане за липса на справедливост и правосъдие. Съдебните и досъдебните производства се точат с години. Специализираният и прокуратура бяха превърнати в удобна бухалка.

Основна причина за неприемане на нашия План за възстановяване и устойчивост беше именно липсата на достатъчно решителност и значими заявки за реформи относно отговорността и отчетността на главния прокурор и българската прокуратура, подчерта Бориславова.

Още през 2010 г. България е осъдена по делото "Колеви" от европейските институции, затова че липсват гаранции как функционира българската прокуратура и нейната отчетност, допълни тя.

Само за 100 дни вече сме на път да приемем на второ четене закриването на спецсъда и прокуратурата. В ход е и внасянето на законопроекта за КПКОНПИ. МС вече е контактна точка на Европейската прокуратура за подаване на сигнали по независим начин, подчерта Бориславова.

В министерство на правосъдието функционират около 100 работни групи, които се срещат по два пъти седмични, за да работят по реформи за правосъдието. Тези действия са само началото, но са решителна крачка в правилната посока, категорична е Бориславова.

Българската изпълнителна власт няма да се откаже и ще продължава да работи усилено в тази посока.

От утре в резултат на двуседмични усилия започва да функционира подстраницата към страницата на МС затова как граждани могат да подават най лесно сигнали към Европейската прокуратура, както и да следи актуални новини за действията на изпълнителната власт, допълни Бориславова.

За нас буди удивление редица факти в поведението на прокуратурата допълни тя. Недоумение по думите й, буди и поканата на спецпрокуратурата да бъде изпратен лист на физически лица, които могат да бъдат разследвани.

Прокуратурата не бива да забравя, че тя дължи и отчетност на българския народ, каза в заключение Бориславова.

Вижте целия брифинг на Лена Бориславова ТУК:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До 25 лв. може да скочи българското агнешко месо по Великден
До 25 лв. може да скочи българското агнешко месо по Великден
Бил ли е отровен Абрамович? Олигархът се появи на преговорите Москва-Киев
Бил ли е отровен Абрамович? Олигархът се появи на преговорите Москва-Киев