НОВИНИ

Премиерът за блокираните кораби: Пристанищата са минирани, недопустим е политически ПР на гърба на хората

премиерът кирил петков промяната идва правилната посока
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:38, 27.03.2022
5266
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

"Недопустимо е да се прави политически ПР на гърба на хора в беда. От седмици българското правителство е в непрекъснат контакт с двата кораба в Украйна и техните екипажи. Екипажите имат храна и в момента за тях е най-безопасно да останат, където са". Това написа премиерът Кирил Петков във Фейсбук за блокираните български кораби на пристанищата в Черноморск и Мариупол.

"Пристанищата са минирани. Лично разговарях с капитана на кораба в Черноморск. Ако руската страна даде син коридор, този кораб може потенциално да бъде изведен с украински ескорт. Съществува обаче реална опасност да бъде поразен от морска мина. Има и други държави с кораби на това пристанище, които също като нас изчакват, защото докато не се осигури безрисково излизане, по-добре корабите и техните екипажи да останат на място", пише още премиерът.

Извеждането на кораба в Мариупол към момента е невъзможно, защото пристанището е на фронтовата линия и за изкарването му е необходимо да се обезопасят мините, което към настоящия момент няма как да стане, пише още Кирил Петков.

"Извеждането на екипажа по сухоземен път също е много опасно, защото има огромен риск от обстрел и реално и руските и украинските военни части трябва да дадат зелен коридор едновременно, което в този момент е невъзможно."

По-рано днес съпруги на някои от моряците на "Царевна" призоваха за незабавна евакуация на кораба от пристанището в Мариупол. По думите им, екипажът вече изнемогва и храната е на привършване. Изявленията на жените бяха част от пресконференция на партия "Възраждане" във Варна.

"Вместо да си правим политически ПР, ние работим ежедневно, следим ситуацията и търсим най-подходящия момент за предприемане на евакуационни действия. Като премиер имам задължение да осигуря извеждането на тези хора по безопасен начин. Няма да поема риск от взрив на морска мина или обстрел на нашите съграждани, особено когато те все още имат храна. Всичко друго е грозен ПР", пише Петков.

Ето и цялата му публикация:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Донски спечели титлата в Тунис
Александър Донски спечели титлата в Тунис
Треньорът на Биляна Дудова: Това е адски недостойно
Треньорът на Биляна Дудова: Това е адски недостойно