НОВИНИ

След преговорите: Москва обеща да намали военните действия край Киев и Чернигов

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:09, 30.03.2022 (обновена)
Чете се за: 02:02 мин.
По света
Слушай новината

35-и ден от войната в Украйна. Оптимизъм, но и предпазливост след вчерашните мирни преговори в Истанбул.

Москва обеща да намали значително военните си действия в района на Киев и Чернигов. Украински и американски представители обаче смятат, че остава заплахата за Киев и други части на Украйна.

Във видеобръщение президентът Зеленски определи като положителни сигналите от руско-украинските прегвори, но добави, че те не спират експлозиите или руските снаряди.

"Разбира се, виждаме всички рискове. Не виждаме причина да вярваме на думите на някои държавни представители, които продължават да се бият за нашето разрушаване. Украинците не са наивен народ", коментира Зеленски.

Според Пентагона руските сили около Киев са започнали прегрупиране, а не истинско изтегляне. Американският държавен секретар Антъни Блинкен отбеляза, Вашингтон е фокусиран не върху думите, а върху руските действия.

"Не видях нищо, което да подсказва, че има ефективен напредък - най-малкото не видяхме признаци на истинска сериозност от страна на Русия. Но Украйна заключи, че има, това е добре и ние го подкрепяме", каза Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ.

На този етап не е възможно да се проведе операция за евакуиране на жителите на обсадения от руски сили град Мариупол, съобщиха от Елисейския дворец след поредния телефонен разговор между президентите Еманюел Макрон и Владимир Путин. Нови сателитни снимки показват мащабите на разрушенията в Мариупол, където ситуацията остава тежка.

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

ПЪТЯТ НА БЕЖАНЦИТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ обвиниха Русия в предизвикване на продоволствена криза заради войната в Украйна
САЩ обвиниха Русия в предизвикване на продоволствена криза заради войната в Украйна
Жълт код за силни пориви на вятъра в 4 области днес
Жълт код за силни пориви на вятъра в 4 области днес