НОВИНИ

Зеленски в първото си интервю за руски медии: Украйна е готова да обсъди приемане на неутралитет

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
21:42, 27.03.2022
10714
Чете се за: 01:42 мин.
По света
зеленски първото интервю руски медии украйна готова обсъди приемане неутралитет
Снимка: Архив
Слушай новината

Украйна е готова да обсъди приемане на неутралитет като част от мирно споразумение с Русия, заяви президентът Володимир Зеленски в интервю по видеовръзка с руски журналисти.

Украинският лидер посочи, че Киев ще иска гаранции от трети страни и ще подложи въпроса на референдум.

Руската инвазия е довела до унищожение рускоговорящите градове в Украйна, като щетите там са по-тежки, отколкото при руските войни в Чечения, посочи украинският лидер.

Той каза, че би искал постигане на компромис с Москва за Донбас и определи твърденията, че Украйна има химическо или ядрено оръжие като несериозни. Зеленски отбеляза, че не разбира предложението за изпращане на миротворци в Украйна и подчерта, че не желае в страната му да се стигне до "замразен конфликт".

Украинският президент посочи, че след началото на руската инвазия между двете страни се е получил глобален, исторически разрив.

Той увери, че на преговорите се обсъжда статута на руския език в Украйна, но отказва да разговаря по теми като "демилитаризация" и "денацификация".

Самият Зеленски е говорил на руски по време на цялото интервюто, продължило 90 минути. Междувременно медийният регулатор в Москва забрани на руските медии да го излъчват и обяви, че започва разследване срещу участвалите издания. Ще бъде проверена законосъобразността на изразените становища и на самото публикуване на интервюто.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Денят започва" на 28 март: По неговия начин – специален гост Димитър Бербатов
"Денят започва" на 28 март: По неговия начин – специален гост Димитър Бербатов
Макс Верстапен триумфира в Джеда след страхотна битка с Льоклер
Макс Верстапен триумфира в Джеда след страхотна битка с Льоклер