НОВИНИ

Руските сили са унищожили лаборатория в комплекса на АЕЦ "Чернобил"

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:57, 23.03.2022 (обновена)
Чете се за: 02:35 мин.
По света
Слушай новината

Руските сили са унищожили нова лаборатория в комплекса на АЕЦ "Чернобил". Това съобщи във Фейсбук държавната агенция, която отговаря за забранената за достъп зона. Лабораторията е изградена с подкрепата на Европейската комисия през 2015 г. и е на стойност 6 милиона евро. Основното ѝ предназначение е подобряване на управлението на радиоактивните отпадъци. В поредното си видеобръщение украинският президент Зеленски предупреди, че блокираните в Мариупол хора живеят при нечовешки условия.

Сателитни снимки показват огромните разрушения на жилищни и производствени сгради в Мариупол. Пристанищният град на Азовско море е ключова точка за руското настъпление в Украйна. В поредното си видеообръщение президентът Володимир Зеленски заяви, че 100 000 души там живеят при нечовешки условия и обвини руските сили, които атакуват Мариупол, че пречат на евакуацията от града. Въпреки това повече от 7000 души са изведени през вчерашния ден.

"Към днешна дата около 100 000 души в града са в нечовешки условия, напълно блокирани, без храна, без вода, без лекарства, подложени на постоянен обстрел, постоянни бомбардировки. Вече повече от седмица се опитваме на организираме стабилни хуманитарни коридори за жителите на Мариупол. И почти всичките ни опити, за съжаление, бяха осуетени от руските окупатори. Чрез обстрел или умишлен терор", заяви Володимир Зеленски, президент на Украйна.

По думите на Зеленски продължава работата на различни нива, "за да се насърчи Русия да се придвижи към мир". Той посочи още, че украинските представители участват в преговорите, които се провеждат практически всеки ден.

"Ще има три важни срещи на върха тази седмица - на Г-7, НАТО и ЕС. Нови пакети от санкции, нова помощ. Ще работим, ще се борим, докато можем. До края", допълни Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Зеленски ще участва с видеоконферентна връзка в извънредната среща на върха на НАТО утре, потвърди негов говорител.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Автошколи готвят протести, настояват за въвеждане на е-система за обучение
Автошколи готвят протести, настояват за въвеждане на е-система за обучение
Силен летен туристически сезон очакват от бранша
Силен летен туристически сезон очакват от бранша