НОВИНИ

Димитър Гърдев от ИТН за войната в Украйна: Има информационен натиск и от двете страни

bnt avatar logo
от Теодора Зарева
18:50, 27.03.2022 (обновена)
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

Телефоните и телевизорът ще бъдат до края на войната, има информационен натиск и от двете страни, трябва населението да бъде облъчвано докрай. Войната в Украйна се наблюдава от Китай, Тайван и Япония. Изходът от тази война ще доведе до пренареждане на световния ред. Масирана атака от страна на руската армия ще разруши мита за руския свят, да си припомним какво направи руската армия в Чечня и Алепо. И в ООН беше възприет терминът военна агресия. Украйна не обяви война, защото се влиза в едни юридически механизми и САЩ не обявяваха войни, за да се даде възможност на фактическото ръководство на страната да има по-голяма оперативност, заяви в "Говори сега" Димитър Гърдев, дипломат и международен секретар на "Има такъв народ", експерт по международни отношения.

По думите му изпитателният полет на междуконтинентална балистична ракета от страна на Северна Корея дава заявка, че лидерът Ким Чен Ун ще търси свои дивиденти.

"Това е стратегия - Корейският полуостров без ядрено оръжие, чужди бази и войски. Северна Корея използва войната в Украйна. Само 2 - 3 държави на Земята поддържат ядрените си сили в постоянно дежурство - САЩ, Русия и Франция", допълни Димитър Гърдев.

Той поясни, че батальонните бойни групи са с временен характер.

НАТО одобри разполагането на батальонни бойни групи в България, Румъния, Словакия и Унгария

"Нормално е в тази застрашителна обстановка да има по-сериозна реакция на НАТО, което гарантира усилването на нашата стабилност. Трябва да се вземат мерки българската армия ефективно да изпълнява задачата си - да защитава териториалната си цялост", добави Димитър Гърдев.

Според него решенията на НАТО подсигуряват източния фланг, тъй като се гледа с подчертано внимание на този регион.

Димитър Гърдев коментира и документа за обща европейска отбрана. На среща на върха лидерите на Европейския съюз одобриха първата отбранителна стратегия наречена стратегически компас, която включва създаването на сили за бързо реагиране на ЕС с численост от 5000 военнослужещи. Димитър Гърдев посочи, че за първи път Европа единно и обединено е посочила заплахите.

"Създаден е механизъм за засилено партньорство в разузнаването, за да бъдат следени тези заплахи. Други акценти в документа са как ще отвърнем на тези заплахи и как да търсим съюзници и съдействие. Германия ще оборудва тези сили за намеса изцяло, страната е втората след САЩ по разходи за отбрана. Има мандат за сключване на споразумение със САЩ, Китай, Япония. Това е рамка, която ни извежда като самостоятелна платформа, която може да участва абсолютно равноправно при въпросите за сигурността в Европа. Ефективното изграждане на тези сили е само след 3 години - през 2025 година", каза още Димитър Гърдев.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските гимнастички завършиха с общо 10 медала от състезанието от веригата "Гран при" в Марбея
Българските гимнастички завършиха с общо 10 медала от състезанието от веригата "Гран при" в Марбея
ЦСКА надви Спортист (Своге) в контрола
ЦСКА надви Спортист (Своге) в контрола