НОВИНИ

Малко са зрелостниците, които ще се явят на трета матура

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
13:24, 27.03.2022
Чете се за: 02:40 мин.
Още
Слушай новината

Колко ученици ще се явят на третата матура, която е по желание? Оказа се, че в столичното 18-о училище, където се преподават редки езици няма желаещи да се явят на трета матура по китайски, корейски или японски. Такива матури по редки езици се въвеждат за първи път тази година.

12 ж клас в столичното 18-о училище има профили китайски език, английски език, история и български език и литература. Всички ще се явят на първата задължителна матура по български език, а като втора матура по профила си повечето са избрали английски език.

"Аз избрах втора матура английски, защото смятам, че английският ще е нужен и се изисква на почти всяко място", казва Андрей Йорданов, 12-и клас.

"По принцип ние сме профил китайски, обаче втората ми матура ще бъде английски, тъй като няма вариант да полагаме втора матура китайски. В момента нямам никаква полза от трета матура, никъде няма да ми се изисква за кандидатстване, не желая допълнително да се напрягам", обясни Лиана Владинова, 12-и клас.

Малко деца са избрали трета матура, защото тя не им носи нищо. Те кандидатстват с първата или с втората матура, казва преподавателят Даниела Миладинова.

И така в 18-о училище, което е специализирано в редките езици, нито един ученик няма да положи като трета матура китайски, японски или корейски. Само двама ученици ще се явят на арабски.

МОН: През тази година ще има матури по редки езици

В страната са подадени само 26 заявления от зрелостници за явяване на иначе широко рекламираната матура по редки езици, а общо 3200 ученици засега са казали, че ще отидат на трета матура.

При втората задължителна матура най-много ученици, 12 000, ще се явят на английски език, така както е решил и 12 ж клас. Практиката обаче показва, че често учениците смятат, че тази матура е лесна, но получават ниски оценки. Над 46 000 зрелостници ще положат задължителната първата матура по български език и литература.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съпругите на моряците от "Царевна" настояват за незабавна евакуация на кораба
Съпругите на моряците от "Царевна" настояват за незабавна евакуация на кораба
Борислав Цонев и Светослав Вуцов: Трябва да се представяме по-добре
Борислав Цонев и Светослав Вуцов: Трябва да се представяме по-добре