НОВИНИ

Засилени са опасенията от руски шпиони и саботьори в Одеса

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:21, 27.03.2022
Чете се за: 02:45 мин.
По света
Слушай новината

След повече от месец на военни действия съмненията, че в Украйна действат руски шпиони и саботьори се засилват. Доколко обаче става дума за теории на конспирацията или за реална заплаха - отговорите търси кореспондент на Би Би Си в Одеса.

Сигналът за въздушна тревога звучи докато 22-годишният Богдан се прибира в дома си в Одеса. Връща се от полицията, където е давал обяснения, че не е руски шпионин. В ръцете си държи лампичките, станали причина за сигнала, подаден срещу него. Съседите му предположили, че светлината е сигнал за руснаците.

"Бяха мои съседи, притеснени за сигурността си. Трябваше да ида до полицията и да обясня, че съм обикновен човек - не се опитвам да помагам на руснаците", разказва Богдан Милко.

Преди началото на комендантския час патрули доброволци обикалят улиците на Одеса. Спират и журналистическия екип, искат им документи. Съмненията за шпионаж и саботажи са характерни за всички държави, в които има военни конфликти, обясняват експерти.

"Това не е параноя - има руски агенти и граждани на Украйна, които работят срещу нас. Това е факт. Опитват се да ни заблудят, насочват вниманието ни в грешна посока", обясни капитан Владимир Карина.

Карина признава, че има и голяма доза дезинформация, смята, че руснаците нарочно искат да всеят страх в украинското общество. Бизнесменът Дмитро Новак започва смяната си в доброволческия патрул - обикаля район, известен със заведенията и клубовете си. Разказва, че е имало нарисувани стрелки с черна боя, а през прозорец на близка сграда е светела червена светлина. След като на място пристига полиция, светлините угасват.

Съмненията, че украинци или руснаци подават информация на руските военни не са лишени от основания, смята Хана Шелест - съветник по сигурността към украинския парламент. Показват им складовете с оръжие - в случай на улични битки, или маркират обект за атака, или ги насочват - в случай на сухопътен десант, обяснява Шелест.

Към момента обаче украинското общество е единно и не се поддава на Кремълската пропаганда. Дори и да е имало руски клетки, работата им не е особено успешна, посочва Би Би Си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Анонимните" публикуваха хиляди секретни файлове на руската централна банка
"Анонимните" публикуваха хиляди секретни файлове на руската централна банка
Русия отново предупреди за мини в Черно море, българските власти следят нашите води
Русия отново предупреди за мини в Черно море, българските власти следят нашите води