НОВИНИ

Димитър Главчев: Цялото задържане на Борисов беше незаконно

bnt avatar logo
от БНТ
17:30, 27.03.2022
Чете се за: 04:12 мин.
У нас
Слушай новината

Оставка на правителството и предсрочни избори поискаха от най-голямата опозиционна партия у нас ГЕРБ. Арестът на Бойко Борисов ли стои в основата на тези искания? Темата в "Говори сега" коментира новоизбраният председател на контролната комисия на ГЕРБ и дългогодишен депутат на партията Димитър Главчев.

Той коментира, че има интересно съвпадение на събитията около ареста на Бойко Борисов.

Интересен факт е, че предишния ден Борисов разговаряше в централата на партията с украинския посланик, на с следващия с президента на Украйна преди Зеленски - Порошенко и вечерта се случи този арест. Случиха се и други събития. В началото на седмицата, в която се случи задържането, беше изтеглен половин милиард нов дълг и в началото на тази седмица още половин милиард нов дълг. Арестът на Борисов просто разсея вниманието от несправянето с всичко това, което едно правителство би трябвало да върши, подчерта Главчев.

Има един термин правова държава, който има три основни постулата: върховенство на закона, върховенство на правото и върховенство на правосъдието, категоричен е Главчев. По думите му, при ареста на Борисов безспорно са извършени незаконни действия.

Не знам освен някоя диктаторска държава, да има друга в света с нулева корупция, тъй като премиерът казва това - нулева корупция, заяви той. По думите му, самият премиер Кирил Петков е нарушил Конституцията встъпвайки в длъжност като служебен министър с двойно гражданство.

Цялото задържане беше определено като незаконно - повече какво има да коментираме, допълни Главчев.

Кирил Петков и Джо Байдън обсъдиха корупцията у нас и влиянието на Путин

Относно разговора на премиера Кирил Петков с американския президент Джо Байдън, на която е посочил като прием за корупцията у нас проекта "Турски поток", Главчев заяви:

"Турски поток" в България се казва "Балкански поток" и имаме газов хъб "Балкан". Целият този проект беше съгласуван с ЕК, така че, ако някой казва, че има корупция, това означава и корупция за ЕК. "Балкански поток" е изграден с българския средства неслучайно - ако не беше така, по всяко едно време сега можеше да бъде спряно подаването на газ от Русия. Така че, целият този проект газов хъб "Балкан" е изграден в съответствие с изискванията на ЕК".

Главчев коментира още, че очевидно има съвпадение по време с посещението на европрокурора Кьовеши и ареста на Борисов, Горанов и Арнаудова. Попита защо в началото от МВР е имало съобщение, че действията са във връзка със злоупотреби с европейски средства, а изведнъж се е появило друго основание - че действията са свързани с показания на Васил Божков.

Преди 4 години си подадох оставката за това, че отстраних от зала лидера на БСП Корнелия Нинова, абсолютно по закон процедурата беше спазена. Исканията за оставка тогава бяха за това, че лидерът на опозицията е отстранен от зала и аз поех политическата отговорност, припомни Главчев.

Коя е по-силната репресия - да отстраниш лидера на опозицията от зала или да го задържиш за 24 часа, попита той.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Никола Минчев ще участва в Конференцията на председателите на парламенти от ЕС
Никола Минчев ще участва в Конференцията на председателите на парламенти от ЕС
Благотворителен концерт в София каза "С вас сме" на Украйна
Благотворителен концерт в София каза "С вас сме" на Украйна