НОВИНИ

Треньорът на Биляна Дудова: Това е адски недостойно

треньорът биляна дудова адски недостойно
bnt avatar logo
от БНТ
14:33, 27.03.2022
Чете се за: 03:32 мин.
Спорт
Слушай новината

Личният треньор на Биляна Дудова Георги Калчев обяви, че не е пуснал състезателката си на новото преборване, което беше насрочено за днес, заради опасност от травми. Той определи решението на федерацията за недостойно - в последния момент да се прави нова среща между двете, часове преди заминаването за Европейското първенство.

Георги Калчев и Биляна Дудова взеха отношение по скандала в предаването „Арена спорт“ по БНТ.

Биляна Дудова и Тайбе Юсеин трябваше да се срещнат на 18 март, но тогава разлика в килограмите и различно тълкуване в критериите осуетиха срещата. Последва решение на Управителния съвет на федерацията Тайбе Юсеин да представя България на шампионата на Будапеща в категория до 62 килограма, но след скандал, от централата взеха решение да се проведе ново преборване между двете.

В крайна сметка Биляна Дудова не се появи за кантара днес.

„Вече всичко е ясно, няма да взема участие на европейското първенство. Това преборване, което беше решено от вчера за днес, часове преди да се отпътува за шампионата, не е адекватно и не е нормално. Честно и спортсменски победих Тайбе Юсеин на турнира „Дан Колов“, а на 18 март тя не мина кантара, затова трябваше да участвам в Будапеща. Но тъй като Петър Касабов си ръководи еднолично федерацията и отново бе взето неадекватно решение да има преборване от днес за утре“, сподели Биляна Дудова за БНТ.

Националната състезателка сподели, че от една седмица не води занимания, след като е разбрала решението за участието на Тайбе Юсеин на шампионата.

„Мога да се контузия, а и няма как нещо такова да е нормално и честно нито за мен, нито за другата българска състезателка. Пожелавам успех на целия български отбор“, каза още Дудова.

Нейният личен треньор Георги Калчев също сподели, че подобно преборване би било рисковано за здравето ѝ, тъй като е спряла усилените занимания.

„Това е пореден съкрушителен удар поради самия начин на поднасяне на това решение. Не исках да я пусна, защото това е много опасно. Тя не е тренирала, разстроена е, както за нея, така и за Тайбе това е голям шок и не е редно, за да угодим ние на старши треньора. Касабов си ги прави тия номера от миналата година“, сподели Георги Калчев.

От федерацията обявиха, че Биляна Дудова е заявена за категория до 59 килограма и все още може да участва на шампионата.

„Това е адски недостойно, което направиха. Нов сблъсък на такова ниво, на две световни шампионки ден преди да отпътуват, това е адски рисковано. Ще отидат там изцедени, изхабени“, добави още треньорът на Биляна Дудова за БНТ.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът за блокираните кораби: Пристанищата са минирани, недопустим е политически ПР на гърба на хората
Премиерът за блокираните кораби: Пристанищата са минирани, недопустим е политически ПР на гърба на хората
Катастрофа затрудни движението край с. Железница
Катастрофа затрудни движението край с. Железница