НОВИНИ

Политическите реакции по кризата с блокираните в Украйна български моряци

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:12, 27.03.2022
Чете се за: 06:25 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Повече от месец наши моряци бедстват на два от корабите, блокирани в украински води. Съпругите им днес описаха изключително тежките условия на кораба "Царевна" и огромната опасност, на която са изложени. Обвиниха българското правителство в безхаберие и настояха държавата ни да организира спешната им евакуация.

Във Фейсбук профила си премиерът Кирил Петков написа, че е недопустимо е да се прави политически ПР на гърба на хора в беда. Според него, от седмици българското правителство е в непрекъснат контакт с двата кораба в Украйна и техните екипажи. Твърди, че те имат храна и в момента за тях е най-безопасно да останат, където са.

Но има ли огромно закъснение в българската реакция и защо тези моряци не бяха евакуирани много по-рано? Може да бъде евакуиран само този, който иска. Първите двама български моряци са евакуирани по тяхно желание още в началото на месец март. Тогава и с БНТ се свърза съпругата на Борис Контров с призив за съдействие. От кораба, на който е бил той, желаещите да се евакуират тогава били само двама и властите ни успели да организират прибирането им в родината. Днес, близо месец по-късно ситуацията вече е много по-сложна.

Премиерът за блокираните кораби: Пристанищата са минирани, недопустим е политически ПР на гърба на хората

Пристанищата са минирани - това според премиера Кирил Петков е основната причина, която пречи на изтеглянето на корабите от зоната на конфликта. Петков пише, че е разговарял с капитана кораба в Черноморск. При наличието на син коридор от руска страна извеждането на кораба с украински ескорт било потенциално възможно, но опасността плавателния съд да бъде поразен от мина била реална. Според Петков докато не се осигури безрисково излизане, е по-добре корабите и техните екипажи да останат на място.

От външно министерство търсят изход от ситуацията и припомнят, че първите пожелали да се евакуират моряци вече са в домовете си.

Първо сме евакуирали двама моряци от кораба "Рожен", който в Приморск се намира. След това седмица по-късно евакуирахме още четири български моряци от същия кораб. Същевременно сме евакуирали и един български моряк от датски кораб, обясни Антон Марков, директор на Ситуационния център в МВнР.

И седмината евакуирани в началото на март моряци са поискали да напуснат корабите, на които се намират и да се приберат по суша у нас.

Корабът "Царевна", който се намира в Мариопул за съжаление е в центъра на бойните действия и на този етап там ситуацията е много сложна. Към него сме предприели още на 15-и когато сме получили официално писмо, от корабособственика, сме изпратили изпратили инструкции към нашия посланик в Лондон, който да информира Международната морска организация с желание да ни осигурят сини коридори, допълни Антон Марков, директор на Ситуационния център в МВнР.

По отношение на кораба в Мариопул, премиерът Петков пише, че за извеждането на плавателния съд е необходимо да се обезопасят мините, което не е възможно на този етап. Много опасно било и извеждането на екипажа по сухоземен път, защото е невъзможно руските и украинските военни части да дадат едновременно зелен коридор.

Пристанището е минирано и все още се държи от украинските власти, градът е под обстрел от руските сили и ситуацията знаете каква е в Мариопул, няма нужда да я обяснявам. От кораба, който се намира в Мариопул от 17 български граждани само един категорично е заявил, че иска да бъде евакуиран. Останалите двама се колебаят, другите не желаят евакуация. Като с този български гражданин, който е заявил с майка му сме в постоянен контакт, каза Антон Марков, директор на Ситуационния център в МВнР.

БНТ: А от другия кораб?

От другия кораб няма желаещи за сухопътна евакуация. Там има възможност, но няма желаещи, отговори Антон Марков, директор на Ситуационния център в МВнР.

Съпругите на моряците от "Царевна" настояват за незабавна евакуация на кораба

Премиерът Кирил Петков заявява, че вместо да си правят политически ПР, управляващите работят ежедневно и търсят най-подходящия момент за евакуация. И допълва, че като премиер има задължението да осигури извеждането по безопасен начин. По думите му няма да се поема риск от взрив на морска мина или обстрел на съгражданите ни. И завършва, че всичко друго е грозен ПР.

Трябва да правим разлика между сухопътна евакуация и изтегляне на корабите. Всъщност екипажите в по-голямата си част не искат да напуснат корабите, а да се осигури възможност да напуснат зоната на войната заедно с плавателните съдове, на които те работят. Сухопътната евакуация означава екипажът да напусне кораба. Тогава по силата на международното морско право държавата в чийто териториални води или пристанище е този кораб качва на него свой екипаж, което води за последица и смяна на собствеността. По тази причина и нашите власти търсят възможност за безопасно изтегляне на двата кораба.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има ли Русия план за разпределяне на Украйна?
Има ли Русия план за разпределяне на Украйна?
Експерти: Има два варианта за евакуация на българските моряци от Украйна
Експерти: Има два варианта за евакуация на българските моряци от Украйна