НОВИНИ

"България ви иска": Как бежанците от Украйна могат да запълнят липсата на кадри у нас

bnt avatar logo
от БНТ
20:36, 27.03.2022
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Украинските бежанци могат запълнят липсващите от години кадри в много от отраслите у нас. Как - това беше една от дискусиите на форума в Пловдив на платформата "България ви иска", който среща бизнеса с търсещи работа българи.

Над 30 компании представиха възможностите за работа и кариерно развитие в Конгресния център на Пловдивския панаир.

Това събитие е насочено към всички българи в България. Но българите, които са по света и при които ще отидем наесен, трябва да следят нашата платформа, за да се запознаят подробно с кампанията ни ДНКарта – билет за завръщане. И ще видят допълнителните стимули, извън заплатите, които компаниите ще предлагат на българи, за да се приберат в страната, обясни Андрей Арнаудов, организатор на форума „Живот и кариера – защо в България?“.

Лекторският панел беше посветен на мотивацията на младите хора да останат в България.

Заплащането в България в нашия бранш е поне толкова добро, колкото е в Западна Европа, така че в България IT специалистите специално могат да се развият страхотно, по-добре, отколкото на много други места, заяви Димитър Караиванов, IT специалист.

В момента у нас има недостиг на над 200 000 специалисти и работници както в IT сектора, машиностроенето и електротехниката, така и в сферата на туризма, селското стопанство, строителството, отчитат от Асоциацията на индустриалния капитал. И посочват, че това може да бъде преодоляно, като в пазара на труда се включат и емигранти от Украйна, а бизнесът се възползва по-активно от механизма за заявяване на работни места.

Чрез Агенцията по заетостта е създаден механизъм за заявяване на работни места, подходящи за емигранти, за заявяване на готовност за настаняване на емигранти. Процедурата е добре обяснена. Българските предприятия могат да са по-активни. В момента- да има разколебаване предвид нарушени вериги на доставки, това е временно и сега трябва да се инвестира в хора, каза Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Днес страната ни е в челната тройка по ръст на доходите в Европа и става все по-добро място за кариера, споделиха още организаторите на форума „Живот и кариера – защо в България?“.

Репортер: Владислав Севов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Карадайъ: Ще останем гарант за правата и свободите на гражданите
Карадайъ: Ще останем гарант за правата и свободите на гражданите
От нашите пратеници: Смелите герои на Одеса
От нашите пратеници: Смелите герои на Одеса