НОВИНИ

Бебе от застрашения вид червена панда стана атракция в зоопарка на Лисабон

бебе застрашения вид червена панда стана атракция зоопарка лисабон
Снимка: Pixabay
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
23:23, 07.12.2023
Чете се за: 01:40 мин.
По света
Слушай новината

С гъста козина, заострени уши и бели бузи и вежди, бебе от застрашения вид червена панда се превърна в новата атракция в зоопарка в Лисабон.

Пандичката се появи на бял свят преди шест месеца. Сега, следвано плътно от майка си, дългоопашатото животинче направи първите си стъпки пред посетителите на зоологическата градина, които ще бъдат помолени да помогнат в избора на името му.

След първите няколко месеца, през които се е развивало бавно, бебето панда вече е доста игриво, макар и на моменти тромаво, но се "учи бързо", по думите на ветеринарката на зоопарка в португалската столица Рафаела Фиуза.

Тя допълва, че раждането му е "изключително събитие", тъй като червените панди са класифицирани от Международния съюз за опазване на природата като застрашен вид.

Червената панда, наричана понякога "огнена лисица", е растителнояден хищник, който се храни основно с бамбукови листа и обича да се крие в короните на дърветата. Животните от този вид се срещат във високопланинските гори на Хималаите, най-вече в Непал и Китай.

Търсени заради козината си, червените панди са застрашени не само от бракониерство, но и от изсичане на горите и унищожаване на естествената им среда. Понастоящем популацията им в дивата природа се оценява на по-малко от 10 000 индивида.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Уест Хем спечели лондонското дерби срещу Тотнъм
Уест Хем спечели лондонското дерби срещу Тотнъм
Земетресение с магнитуд 5,8 разтърси Мексико
Земетресение с магнитуд 5,8 разтърси Мексико