НОВИНИ

Бедствено положение е обявено в цялата област Шумен

бедствено положение обявено цялата област шумен
bnt avatar logo
от БНТ
20:11, 26.11.2023
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Бедствено положение е обявено в цялата област Шумен с изключение на град Шумен. Утре е неучебен ден за всички ученици в областта.

Десетки селища са без ток. Има населени места и без вода. Резервното захранване към подстанцията, която подава вода за Шумен, е включено и се очаква водоподаването да бъде възстановено до часове. Контролно-пропускателни пунктове ограничават достъпа на автомобили до затворените пътни участъци.

"Над 68 спасителни операции сме провели. Повечето са за евакуация на граждани от автомобили. Автомобилите ги оставяме на място на пътното платно, като евакуираме гражданите до топли места, където да изчакат да се успокои обстановката", заяви комисар Иван Иванов, РС ПБЗН-Шумен.

Бедствено положение е обявено и във варненската община Вълчи дол. Учениците там утре няма да учат. Неучебен ден ще е и в още пет села в областта. Общо 67 населени места във Варненска област са без ток, в 43 няма вода. В община Варна обстановката постепено се нормализира, но пътищата за Добрич и в самата област остават затворени.

През целия ден аварийни екипи на електроразпределителното дружество работят във варненска област. Те напомниха, че достъпът им до засегнатите райони зависи от състоянието на пътя.

Въпреки обилния снеговалеж, който продължи няколко часа, улиците на град Игнатиево бяха проходими. Затова, когато заради силния вятър две дървета събарят далекопровод високо напрежение, работата тук започна още през деня.

Жители на град Игнатиево споделят:

"От снощи насам нямаме ток. Никой не ни даде обяснение, дори не знаем, ето сега виждам вишката…..На климатик сме и като спря малко дърва имаме и запалихме печките. Ужас направо."

"Няма никакъв ток от сутринта от един часа.

БНТ: Някаква информация кога ще го пуснат?

- Не, нямаме никаква информация. Не знам хората как се отопляват."

"В момента нямаме, от снощи нямаме, никой нищо не ни казва. То и интернет нямаме, нищо нямаме. Хладилниците и те, спират, нали знаеш. Няма ток, нищо не върви."

Около обяд работници от енергоразпределителното дружество започнаха да ремонтират повредената електропреносната мрежа.

Очакванията са до края на деня ток да има във всички села на община Аксаково. Работи се и по авариите, които оставиха без ток общините Провадия и Вълчи дол. В Община Варна има 123 сигнала за проблеми. По-сериозни са падналите три светофарни уредби и много дървета. Без ток вече са само отделни домакинства, но две от ВиК авариите по-сериозни и отстраняването им ще отнеме време.

Автор: Петко Петков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марица продължава победната си серия в женското волейболно първенство
Марица продължава победната си серия в женското волейболно първенство
Габриела Георгиева с втора поправка на национален рекорд
Габриела Георгиева с втора поправка на национален рекорд