НОВИНИ

Беларус недоволства от ограниченията за участие на страната в Париж 2024

В края на миналата седмица МОК позволи на спортистите от Русия и Беларус да участват под неутрален флаг

беларус забранява спортисти участват олимпиадата мок разреши
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
15:22, 11.12.2023
Чете се за: 02:47 мин.
Спорт
Слушай новината

Националният олимпийски комитет (НОК) на Беларус оценява положително решението на Изпълнителния комитет на Международния олимпийски комитет (МОК) да позволи на беларуските спортисти да участват на Олимпиадата през 2024 година в Париж с неутрален статут, но смята наложените им ограничения за дискриминационни.

"Ние приветстваме допускането на беларуски спортисти до игрите в Париж 2024, но взетото решение не отговаря напълно на интересите на спортната общност в страната. Съществуващите строги ограничения, включително участие в състезания без национални символи, ограничен брой квалификационни турнири и недопускането на спортисти в отборните състезания - всички тези условия са изключително дискриминационни спрямо спортистите от нашата страна", се казва в изявление на НОК.

Минск е убеден, че за да се запази целостта на олимпийското движение, "бързото изкореняване на всяко неравенство в спорта максимално съответства на интересите на самия МОК".

НОК на Беларус също обърна внимание на факта, че не всички международни федерации се ръководят от препоръките и решенията на МОК. По-специално Световната атлетика дори не се опитва да скрие своята "откровено дискриминационна и политизирана позиция спрямо беларуските спортисти".

"В тази връзка очакваме разяснения за "дискриминационните" условия за достъп до участие в оставащите квалификационни състезания и Олимпийските игри в Париж не само от МОК, но и от международните федерации като основни организатори на състезания в техните спортове", се казва още в изявлението на НОК на Беларус.

По-рано от централата заявиха, че ще се ръководят най-вече от интересите на самите спортисти и ще продължат да работят за възстановяване на справедливостта и за допускането на беларуските спортисти до всички състезания.

В края на миналата седмица Международният олимпийски комитет позволи на спортистите от Русия и Беларус да участват под неутрален флаг на Олимпийските игри в Париж през 2024 година, като те няма да имат право да участват в отборни състезания и това ще стане изрично в случай, че не подкрепят руската военна операция в Украйна.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Русия се появиха билбордове за Нова година с QR код, който изписва "Русия без Путин"
В Русия се появиха билбордове за Нова година с QR код, който изписва "Русия без Путин"
Пиян шофьор на автобус е установен в Стара Загора
Пиян шофьор на автобус е установен в Стара Загора