НОВИНИ

Беларус обвинява Полша в "умишлено" ескалиране на напрежението около мигрантите

беларус обвинява полша умишлено ескалиране напрежението около мигрантите
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
11:24, 09.11.2021
Чете се за: 02:17 мин.
По света
Слушай новината

Беларуското министерство на отбраната отхвърли твърденията на Варшава, че Минск координира вълната от мигранти, които се опитват да преминат в съседната държава-членка на Европейския съюз Полша.

Министерството на отбраната на Беларус смята обвиненията на полската страна за неоснователни и неподкрепени с доказателства, се казва в изявлението.

Според вътрешния министър на страната Иван Кубраков, мигрантите на територията на Беларус се намират там напълно законно. Властите в Беларус не са регистрирали нарушение на местното законодателство от страна на мигрантите, казва той, цитиран от агенция "БелТА".

„Наистина, броят им нарасна. Но те пристигат в нашата страна с визи и се настаняват в хотели. Тези хора бягат от война и се опитват да стигнат до ЕС. Ние като гостоприемна държава винаги сме готови да приемем всекиго“, обяснява министърът.

Той подчертава, че до момента Беларус не е отчела какъвто и да било проблем, свързан с поведението на мигрантите, и, според думите му, с тях се водят постоянно „профилактични разговори, на които те реагират правилно“.

По отношение на ситуацията в граничната зона Кубраков вътрешният министър подчертава, че ако оперативната обстановка се изостри, има резерви, които биха могли да се изпратят в подкрепа на граничните власти.

В понеделник полско-беларуската граница бе атакувана от мигранти, които се опитаха да преодолеят бодливата тел, а полските граничари им отвърнаха със сълзотворен газ. В отговор на атаката полското военно министерство изпрати над 12 хиляди войници по границата.

Полша затвори един от гранично-пропускателните пунктове с Беларус, като посочи, че причината са хилядите мигранти, които се струпват на беларуска територия, за да влязат в ЕС.

Темата бе обсъдена на съвещание по въпросите на националната сигурност във Варшава, а днес полският парламент ще заседава извънредно, заради кризата с мигрантите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България ще подготвя Украйна за мач на „живот и смърт“ с тима на Ивайло Петев
България ще подготвя Украйна за мач на „живот и смърт“ с тима на Ивайло Петев
Пожар унищожи част от сградата на бившето кино „Възраждане“ в София (СНИМКИ)
Пожар унищожи част от сградата на бившето кино „Възраждане“ в София (СНИМКИ)