НОВИНИ

Беларус разпространи запис с предполагаем разговор между Берлин и Варшава за Навални

беларус разпространи запис предполагаем разговор берлин варшава навални
Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
22:38, 04.09.2020
Чете се за: 01:04 мин.
По света

Беларуската държавна телевизия разпространи запис от разговор за инцидента с Алексей Навални, за който президентът Александър Лукашенко уведоми в четвъртък гостуващия руски премиер Михаил Мишустин, на когото каза, че версията с отравянето на Навални е фалшифицирана.

Глас, обозначен като „абонат от Берлин” съобщава, че „всичко върви по план”. „Материалите за Навални са готови. Ще бъдат предадени в администрацията на канцлера. Очакваме заявления", звучи руски превод на записа от английски език, цитиран от ТАСС.

Следва въпрос на „абоната от Варшава” дали се потвърждава отравянето на Навални. „Абонатът от Берлин казва: „Слушай, Майк, в дадения случай това не е толкова важно. Върви война. А по време на война всички методи са добри".

По-нататък се цитират думите на „абоната от Варшава”, който казва: „Трябва да се парира мерака на Путин да си пъха носа в Беларус… Най-ефикасният начин е да се дави в проблемите на Русия, а те не са малко! Още повече, че в близко време те имат избори, денят на гласуване в регионите на Русия”.

В отговор събеседникът от Берлин уверява, че се „занимава с това".

По-нататък в обнародвания запис събеседниците обсъждат положението в Беларус. При това „абонатът от Варшава” признава, че работите не вървят много добре, тъй като „президентът Лукашенко се оказа „костелив орех". „Те са професионалисти и са организирани. Ясно е, че Русия ги подкрепя. Чиновниците и военните са верни на президента. Засега работим”, отбелязва той и добавя, че не може да обсъжда останалото телефона.

В четвъртък Александър Лукашенко, приемайки Михаил Мишустин в Минск, заяви, че беларуското радиоелектронно разузнаване е прихванало разговор между Варшава и Берлин, от което следва, че твърдение за отравянето на Навални с веществото „Новичок" е основано на фалшификация. Лукашенко не уточни кой е водил разговора. Същия ден руският президентски говорител Дмитрий Песков заяви, че материалите на беларуското разузнаване са предадени на руската Федерална служба за безопасност (ФСБ). По думите на Песков, в момента „те се анализират от спецслужбите".

Германското правителство окачестви заявлението на Лукашенко като несъответстващо на действителността.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Захариева: Работата на Смесената комисия със Скопие трябва да се възстанови възможно най-скоро
Захариева: Работата на Смесената комисия със Скопие трябва да се възстанови възможно най-скоро
Пробив в отношенията между Сърбия и Косово на преговорите в САЩ
Пробив в отношенията между Сърбия и Косово на преговорите в САЩ