НОВИНИ

Брюксел призова Москва за прозрачно разследване по случая Навални

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:00, 03.09.2020 (обновена)
Чете се за: 00:58 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Европейският съюз призова Москва да извърши прозрачно и независимо разследване на отравянето на Алексей Навални. Берлин обяви, че руският опозиционен лидер е бил отровен с бойното вещество "Новичок".

Според Брюксел нападението е станало на руска територия срещу руски гражданин и затова властите в Москва трябва да проведат разследването. Говорител на Кремъл заяви, че очаква повече информация по случая от Берлин.

"Ние знаем какво се е случило, искаме да разберем как се се случило", това каза днес говорител на Еврокомисията по повод призива към Кремъл за обективно и прозрачно разследване.

Петър Стано - говорител на Европейската комисия: "Господин Навални не е първият, който става жертва на подобна страхлива и нечовешка атака или опит за убийство. Виждали сме и други в Русия, които са били убити. И други гласове на опозицията са били заглушени. Бих напомнил само за Ана Политковская, Сергей Магнитски и Борис Немцов. Дали имаме задоволителни резултати от разследването на тези атентати от страна на Русия - не мисля".

Кремъл поставя под съмнение резултатите от доклада на Берлин, според които Навални е бил отровен с "Новичок".

Димитри Песков - говорител на Кремъл: "Бих бил предпазлив с обвиненията към Русия. Първо, няма основания руската държава да бъде обвинявана. И ние не сме склонни да приемаме никакви обвинения в това отношение. Всъщност можем да кажем, че Генералната прокуратура изпрати искане за сътрудничество до Берлин, което бе получено от германската страна. Отговор обаче все още не сме получили".

От Кремъл казаха още, че Путин и Меркел все още не се разговаряли лично по случая. Вчера германският канцлер нарече отравянето на Навални с "Новичок" ужасяващ и подъл акт и обяви, че светът очаква отговори от Москва.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оправдаха смятания за поръчител на убийството на словашкия журналист Ян Куцияк
Оправдаха смятания за поръчител на убийството на словашкия журналист Ян Куцияк
В Ню Йорк учебната година стартира с обучение на открито
В Ню Йорк учебната година стартира с обучение на открито