НОВИНИ

Препоръчителни мерки за безопасност в столичното 51-во училище

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
17:44, 03.09.2020
Чете се за: 01:55 мин.
Още

Тази година на 15-ти септември тържества ще има само за първи, пети и осми клас, другите ученици ще влязат направо в класните стаи. Училищата ще спазват задължителни мерки на безопасност - като дезинфекция и препоръчителни, които всяко училище само ще определи. Ако не го направи, при заразено дете ще се затваря за 14 дни цялото училище. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

Едно от големите столични училища, 51-во, ще бъде разделено практически на четири различни училища. Първа смяна ще учат два различни потока- първи и втори клас и прогимназията. Втора смяна- други два- трети и четвърти клас и гимназията. Ще има два различни входа. Ако на влизане се открие дете със симптоми, то ще се отдели в един от двата подготвени изолатора.

Асен Александров, директор на 51-во СУ БНТ Изолатор звучи като страшна дума? Всъщност е едно много луксозно помещение, може би това е една от най-луксозните стаи в училище, така че няма от това да се стресират. БНТ Колко ще прекара детето тук? Докато дойдат родителите му, половин, един час.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката Трябва да има такива помещения, може би думата "изолатор" не е добра. Изискването децата да са отделени докато не ги вземе родителите не може да не остане.

После децата се поемат от личния лекар.Тук учениците от началния етап ще учат само на първия и втория етаж. На третия и четвъртия ще се редуват прогимназия и гимназия.

Асен Александров, директор на 51-во СУ: Идеята е класовете по възможност да не се срещат, да бъдат изолирани един от друг.

Така, ако има заразено дете, в карантина няма да излиза цялото училище, а един клас или поток. В началния етап и ученици, и учители могат да са без маски в клас.Откриваме обаче начална учителка, която ще си сложи шлем.

Румяна Коларова, начален учител: Вкъщи имам възрастна майка и бебе, които трябва да предпазя.

В горния етап учениците също мога да са без маски в клас. Но отново срещаме предпазливост.

Руслан, 11 клас Аз лично ще я слагам. И в клас ще я слагам, ще се старая всичко да спазвам.

Учителите в горния курс обаче задължително ще носят маски или шлемове, защото ще влизат в различни класове.Те няма да могат да се движат сред учениците. Опасенията са, че децата няма да ги чуват добре, ще страда и дисциплината.

Асен Александров, директор на 51-во СУ: Да си признаем, това е работа в извънредна обстановка и резултатите вероятно ще бъдат малко по-лоши. Това е.

В коридорите, тоалетните, столовете и всички общи помещения маски ще се носят от всички. Междучасията на отделните класове ще се разминават, за да има по- малко деца по коридорите. Всъщност коридорите ще са едно от най-проблемните места.

Такива разделителни линии ще има във всички коридори на училището като целта ще бъде учениците да се движат в два различни потока.

Асен Александров, директор на 51-во СУ: Мисля, че е добре, видял съм го в други европейски държави, работи.

Ако все пак има карантиниран клас, ще се провежда електронно хибридно обучение. Например, ако това е пети "а" клас, учениците ще наблюдават урока по история на пети "в" клас чрез камера и компютър. Всички тези мерки са съгласувани вече с родителите.

Светлана Данева, родител: Аз с удоволствие ще пусна децата си и се надявам наистина да посещават училище присъствено от 15-ти септември до края на учебната година.

Тук тържество ще има само за първи и осми клас. Останалите класове ще влязат в стаите, за да бъдат инструктирани за всички мерки срещу Ковид.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Ню Йорк учебната година стартира с обучение на открито
В Ню Йорк учебната година стартира с обучение на открито
Почина и съпругата на д-р Вакльов от Краище
Почина и съпругата на д-р Вакльов от Краище