НОВИНИ

Ще има ли допълнителни средства за училищата за дезинфекция?

bnt avatar logo
от БНТ
16:06, 03.09.2020 (обновена)
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Допълнителни мерки във връзка с разпространението на коронавирус предприемат вече в училищата в Благоевград. Това обаче води до увеличаване на разходите им. Всяко учебно заведение трябва да отдели пари от средствата от делегирания бюджет, с който разполага.

За сега училищата в Благоевград нямат проблем с осигуряването на пари за покриване на допълнителните разходи. От Регионалното управлението на образованието казаха, че за допълнителни пари за дезинфекция се обмисля като вариант да се пренасочат целеви средства. В повечето учебни заведения вече са поставени автоматични диспенсери със сапун и дезинфектант в тоалетните, предстои да се монтират такива и по коридорите. Сградите ще се дезинфекцират по три пъти на ден със специални машини.

Директори на училища казаха, че засега могат да заделят до 10 000 лева, но ако цените се увеличат ще трябват допълнителни средства.

Марин Митов - директор на Национална хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий", Благоевград: Нашите разчети показват, че до сега сме дали някъде около 4000 лева, вероятно ще дадем още 5000-6000 и ще отидем на разход около 10 000 лв. само до сега. Без да имаме някакви сериозни запаси от дезинфектанти и течни сапуни.

Родители изказаха притеснения във връзка с ходенето на училище по време на коронавирус.

"Мерките са добре, но това допълнително ще натовари родителите, които трябва да вземат допълнително средства за маски и дезинфектанти на децата", коментира Петър Маерков, родител.

Автор: Десислава Малинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прекратиха блокадата пред общината във Варна
Прекратиха блокадата пред общината във Варна
Пътна полиция със специална акция в почивните дни около Съединението
Пътна полиция със специална акция в почивните дни около Съединението