НОВИНИ

Напрежението на площада предизвика коментари в пленарна зала

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
12:27, 03.09.2020 (обновена)
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

Ескалирането на напрежение по време снощните протести предизвика коментари в пленарна зала. От БСП обвиниха управляващите за случилото се в тъмните часове на деня и настояха премиерът да дойде в пленарната зала. От ГЕРБ поискаха вътрешния министър Христо Терзийски да даде информация пред депутатите.

Безспорно е, че няма нито една политическа сила, която да одобрява това, което се случи снощи, порицават провокациите, но все пак, очаквано, всички защитиха вече познатите позиции. Коментарите бяха предизвикани от отказа на БСП да се регистрира днес в началото на заседанието с мотив, че този парламент е безсмислен. От ГЕРБ веднага отвърнаха, че отдавна имало призиви за радикализация на протеста, в които е взел участие и държавния глава. Изразиха пълната си подкрепа към действията на полицаите. От Обединени патриоти смятат, че политическата система е тотално ерозирала и трябва да се възстанови нормалния диалог. От ДПС казаха - протести - да, но без провокации.

Левицата не се регистрира в зала, защото не приема протестът да бъде отъждествен със стотина души, които определиха като лумпени. Не приемат провокациите да се приписват на хиляди, които са поискали оставката на кабинета.

Александър Симов, ПГ на БСП за България: Тази власт в момента се крепи на полицейските щитове. Това е несправедливо към полицаите. Не може всяка вечер те да ви отбраняват от глупостите, което правите през деня. Този парламент е обезсмислен, мнозинството е обезсмислено. Власт, която се крепи на полицейските палки, е власт враждебна на своя народ. Затова, моля ви, отървете се от тези мъки - оставка.

От ГЕРБ контрираха, че за агресия е призовавано от дни. Цитираха, че е имало призиви "да дойдат винкелите" и снощи протестът е радикализиран от футболни агитки. Отказаха да приемат тезата на държавния глава, че дебатът е на улицата.

Тома Биков, ПГ на ГЕРБ: Президентът Румен Радев носи политическата отговорност за това, което се случи вчера в цялата му съвкупност. Организаторите носят техническата отговорност и ние ще настояваме да бъдат разследвани техните връзки с криминалния контингент. Трето - след вчерашните ексцесии ние няма да подадем оставка.

От Обединени патриоти нарекоха вчерашния ден "апотеоз на политиката на изгорените мостове".

Искрен Веселинов, ПГ на Обединените патриоти: Институциите заедно образуват държавността, имат обща работя, трябва да си говорят, а не да воюват. На днешния ден не е важно кой е започнал първи, а кой ще спре пръв и ще тръгне по пътя към нормализацията.

От Движението за права и свободи са категорично против провокациите.

Мустафа Карадайъ, лидер на ДПС: След политическите коментари от БСП отново призоваха премиера да дойде да поеме отговорност за протестите.

Снимка: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мръсотия и мъртви риби в Аквариума във Варна, оплакват се посетители
Мръсотия и мъртви риби в Аквариума във Варна, оплакват се посетители
Полицаи: Срещу нас беше организирана канонада в продължение на близо час
Полицаи: Срещу нас беше организирана канонада в продължение на близо час