НОВИНИ

Тонове пластмасови отпадъци са изоставени в двора на варненска фирма

bnt avatar logo
от БНТ
16:19, 03.09.2020
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Районната прокуратура във Варна отказа да образува досъдебно производство за тоновете пластмасови отпадъци, изоставените в двора на варненско предприятие. Собственикът е отдал под наем част от терена си на компанията „Бляк Си Рисайклинг", която в продължение на години е складирала там отпадъци за рециклиране. Фирмата преустановява дейността си, като оставя боклуците на площадката.

Отпадъците са в двора на предприятието близо две години.

След проверката на екоинспекцията е установено, че боклуците от пластмаса не са опасни и има издадено разрешително за съхраняването им.

Сред отпадъците има излезли от употреба химикали, чиито опаковки не са повредени. От прокуратурата заявяват, че престъпление няма и прехвърлят случая на екоинспекцията във Варна.

Симеон Железов, управител на завод за производство на домакински съдове: Отговорът на прокуратурата по никакъв начин не ме устройва. Отпадъкът си остава пак в двора, пак в цеха и аз не мога да си използвам помещенията. И всеки месец търпя загуби.

Пред прокуратурата управителят на фирмата наемател заявил, че не знае откъде са химикалите.

Пластмасата купувал от Варна. Имало пратки и от чужбина, като всичко се изнасяло за Азия. Но преди години там забранили вноса на отпадъци и бизнесът замрял. Така боклуците останали на площадката. Собственикът на терена не разполага с документ за произхода им и затова не може да ги предаде за рециклиране.

Симеон Железов, управител на завод за производство на домакински съдове: Той после може да ме осъди, че съм взимал стоката.

Извозването на отпадъците ще струва около 20 000 лева. Собственикът на терена не разполага с такава сума. Екоинспекцията е съставила акт на управителя на фирмата - наемател с предписание да почисти терена. Предстои повторна проверка.

Автор: Петър Дойкински

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Денонощно видеонаблюдение в Пловдив срещу вандалски прояви
Денонощно видеонаблюдение в Пловдив срещу вандалски прояви
Прекратиха блокадата пред общината във Варна
Прекратиха блокадата пред общината във Варна