НОВИНИ

Реакции след новината за отряването на Навални с "Новичок"

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
07:29, 03.09.2020 (обновена)
Чете се за: 00:59 мин.
Европа

Светът осъди новината, че руският опозиционер Алексей Навални е отровен с "Новичок". След като германското правителство потвърди, че именно това бойно вещество е открито в организма на блогъра, няколко европейски лидери настояха Москва да даде повече яснота по темата. Кремъл продължава да твърди, че няма данни докато е бил на руска територия, Навални да е бил отровен.

Около 10 дни след като Алексей Навални беше преместен в берлинската болница "Шарите" резултатите от изследванията му показаха наличие на бойното отровно вещество "Новичок" в организма му.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Алексей Навални е жертва на нападение, извършено с вещество от групата на "Новичок". Тази отрова беше открита след направените изследвания. Очевидно е, че Навални е жертва на престъпление. Някой е искал да го накара да замълчи. Аз и цялото германско правителство осъждаме тези действия. Смущаваща е информацията за този опит за убийство на водещата руска опозиционна фигура.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен определи случилото се с опозиционния лидер като "страхлив акт". Британският премиер Джонсън нарече нападението "скандално" и припомни, че преди няколко години на Острова имаше друг случай на отровени с "Новичок" хора, за които се смята, че са атакувани от руските служби.

Йенс Столтенберг, генерален директор на НАТО: Германия обяви, че Алексей Навални е бил атакуван с "Новичок". Дълбоко осъждам употребата на това бойно вещество, която прави още по-належащо Русия спешно да извърши цялостно и прозрачно разследване.

От Кремъл са лаконични - продължават да нямат доказателства, че Навални е отровен. Москва настоя да получи медицинските документи, доказващи твърденията на германските власти.
Лекуващият екип на Алексей Навални съобщи, че състоянието му постепенно се подобрява, но той остава на командно дишане в интензивно отделение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Девет са заразените в детската градина в с. Сливо поле
Девет са заразените в детската градина в с. Сливо поле
Блокада на Орлов мост е премахната, възстановено е движението
Блокада на Орлов мост е премахната, възстановено е движението