НОВИНИ

Блокада на Орлов мост е премахната, възстановено е движението

Боряна Черганова
от Боряна Черганова
07:11, 03.09.2020 (обновена)
Чете се за: 01:19 мин.
У нас

Блокадите на столичните кръстовища при Орлов мост и пред ректората на Софийския университет бяха вдигнати от полицията тази нощ. Възстановено е движението автомобилите и на обществения транспорт.

Рано тази сутрин София осъмна с разчистени кръстовища, които близо два месеца приютяваха палатките на протестиращите. Акцията на полицията е преминала бързо, без арести - започнала е след 4.00 ч. сутринта. Около 7 последните пейки и дървени скари бяха натоварени на камиони от Орлов мост.

В същото време пространството в "Триъгълника на властта" беше обсадено - този път от почистващите фирми, които изринаха следите от снощния погром в няколко камиона счупени бутилки, стъкла, камъни, домати, остатъци от бомбички. Най-трудни за измиване се оказват следите от яйца засъхнали по фасадата на новия парламент, наложи се употребата на пароструйка.

Палатковият лагер на майките от "Системата ни убива" все още е пред сградата на новия парламент, но вече не блокира движението по булевард "Дондуков". Това беше и най-горещата точка от изтеклата нощ, а разказът на хората от палатките прелива от нощния погром на протестиращите и преместването им.

"Нощта беше доста напрегната тук наистина беше страшно. Наистина имаше много взривни устройства. Имаше много кръв, много разбити глави на много млади деца", каза Димитрина Русева.

"Спокойно, всичко ще се възстанови", каза жена.

Какво означава това?

"Желанието на будната част от народа е да има промяна в тази страна и докато тази промяна не се случи. ние ще бъдем тук", отговори тя.

"По данни на МВР имало самоделни взривни устройства в палатковите лагери и това е причината те да бъдат премахнати? Ама извинявайте, това са въпроси към МВР, къде беше МВР", попита Мая Манолова.

"Аз първо това искам да го видя, второ, лагерът на Министерския съвет беше сигурно най-интелектуалния лагер изобщо някъде, половината са адвокати. Половината са над 50 години. Те ли са вкарали пиратките. При толкова камери и униформени въпросът е как са допуснали подобно нещо", заяви Николай Хаджигенов от "Отровното трио".

Вчера се набих в тълпата няколко пъти и имаше хора брандирани с маски и с лога на футболни отбори, които принципно са крайни антагонисти. Такова нещо не съм чувал до момента.

Протестите продължават. За момента не е ясно дали палатковите лагери ще бъдат възстановени.

Снимка: Тереза Ставрева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реакции след новината за отряването на Навални с "Новичок"
Реакции след новината за отряването на Навални с "Новичок"
Следобеден дъжд в Западна България
Следобеден дъжд в Западна България