НОВИНИ

41-ви ден на протести в София: Издигнаха "паметник на свободата" на Орлов мост

bnt avatar logo
от БНТ
18:03, 18.08.2020 (обновена)
Чете се за: 02:10 мин.
У нас

41-ви ден на антиправителствени протести. Остават блокадите на три ключови кръстовища в столицата - на Орлов мост, пред МС и на Ректората.

Протестиращите настояват за оставката на правителството, на главния прокурор, предсрочен вот с машинно и електронно гласуване.

Протестната вечер минава спокойно. Организаторите на протеста не спират да призовават протестиращите да не се подават на провокации.

Около 21.30 часа демонстрантите се отправиха към Орлов мост.

Към 21.00 часа протестиращите обявиха, че тръгват към МВР. Причината - по време на вчерашната ситуация на бул. "Ситняково" нямаше униформени полицаи. Там те започнаха да хвърлят яйца и домати по сградата.

Протестиращи на Орлов мост изградиха "паметник на свободата", за основата на който използваха релса от теснолинейка. Релсата беше донесена на кръстовището към 20.00 часа.

Снимки: Десислава Кулелиева

Обстановката на блокадата пред Министерския съвет към 18.00 часа е спокойна.

Вчера протестиращи блокираха кръстовището на бул. "Ситняково" и се стигна до напрежение, след като майка с две деца се опита да премине с колата си през кръстовището. Протестиращи твърдят, че при опита си да премине е блъснала някои от тях. Тя отрича. От полицията също съобщиха, че нямат такива данни.

За момент напрежението там ескалира и протестиращи счупиха стъклото на автомобила й. От полицията съобщиха, че са задържани трима души, а от "Отровното трио" информираха, че ще поемат разноските за счупеното стъкло.

За тази вечер на кръстовището е обявен мирен протест с мото "Не на насилието над жени и деца".

Колата, в която пътува семейство с две деца идва от ул. "Черковна ", когато попада на блокадата. Майката, която шофира, решава да не спре и да се опита да мине, защото както обяснява по-късно живее наблизо и иска да прибере децата вкъщи.

Поведението й провокира агресията на протестиращите. Жена от блокадата се опитва да ги спре в викове, че вътре има деца. Въпреки това предното стъкло на колата е счупено. Има и други поражения. Протестиращи от блокадата се нахвърлят върху шофьорката с обвинения, че е провокатор.

Жената също е много афектирана и се опитва да влезе в диалог с протестиращите. Те не спират да я наричат с груби обиди. В крайна сметка пристига автопатрул и извежда колата от кръстовището. Шофьорката на автомобила е отведена в Първо РПУ за разпит, заедно със задържани протестиращи. Основната критика към полицията е, че е можела да предотврати инцидента, ако се е грижела за реда на блокадата.

Мариян Билалов, зам.-директор на СДВР: Мероприятието на Румънското не е било заявено и съответно поради тази причина не сме го охранявали. Имало е патрул, който си е работел на територията, докато пристигне е имало някакво забавяне.

Арман Бабикян, "Отровното трио": Това снощи беше провокация от името на държавата и властта, не от страна на полицаите, те знаят къде и как да работят, някой очевидно им е разпоредил , а страхът на властта се крие зад техните прокъсани куртки.

От СДВР излязоха със становище, че те не осигуряват провеждането на тези нерегламентирани мероприятия, а отговорността за това е изцяло на лицата, които се самоопределят като организатори на блокирането на пътни кръстовища.

Арман Бабикян: Всеки един от нас, ако тръгне с кола да форсира срещу беззащитни хора на едно кръстовище, с прекрасната възможност те да бъдат смачкани, вероятно би положил някакви усилия, за да спре тази кола по какъвто е възможен начин.

Малко по-късно снощи на блокадата на булевард "Ситняково" попада и политологът Стойчо Стойчев. Той публикува видео и коментар в социалните мрежи, като определя поведението на протестиращите като връх на наглостта и безочието. Според него смяната на властта не може да стане, ако протестиращите продължават да пречат на обикновените хора.

Столичната дирекция на вътрешните работи предупреждава жителите на София да осъществяват с повишено внимание придвижването си на територията на града.

От Софийската районна прокуратура информираха, че е образувано досъдебно производство за хулиганство срещу 19-годишен младеж, който вчера хвърлил бутилка по протестиращите на палатковия лагер на Орлов мост, обиждал ги и размахвал газов пистолет. Той е пуснат под гаранция от 500 лв.

Автори: Йоана Миланова, Карина Караньотова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦИК е разгледала доклад за експериментално електронно гласуване
ЦИК е разгледала доклад за експериментално електронно гласуване
България изпрати хуманитарна помощ на Ливан
България изпрати хуманитарна помощ на Ливан