НОВИНИ

5 години затвор за шофьора, причинил смъртта на трима на пътя Пловдив - Пазарджик

bnt avatar logo
от БНТ
16:20, 18.08.2020
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Пловдивският окръжен съд осъди на 5 години и 4 месеца лишаване от свобода шофьор на камион, причинил смъртта на трима млади мъже на главен път Пловдив - Пазарджик миналата година.

Водачът на ТИР-а предизвикал тежката катастрофа, като се движел на заден ход в нощта, за да се върне на пропусната отбивка на пътя, а автомобилът на загиналите се блъснал в него.

Час преди заседанието пред сградата на съда се събраха много близки и приятели на загиналите млади мъже с настояване за справедлива присъда.

Анка Натова - майка на загиналия Михаил: Аз имам две внучета, които всеки ден гледам и всеки ден умирам с тях заедно. Това справедливост ли е?

Анка Михайлова - майка на загиналия Филип: Искам колкото може повече да взима затвор

Райко Натов, баща на загиналия Михаил: Можеше да продължи надолу, от пътя към Пловдив. Там имаше кръстовище. Можеше да обърне

Оказа се, че подсъдимият има 7 санкции за нарушения на Закона за движение по пътищата, като последната глоба от 500 лева е била само 15 дни преди катастрофата.

Стоян Чаталбашев, адвокат на пострадалите: За превишена скорост, отново за неправилни маневри, така че тоя шофьор си представлява системен нарушител.

Професионалният шофьор Ваклин Хъмчев обясни, че е загубил ориентация в тъмнината, но понеже нямало движение, предприел забранената маневра. Подсъдимият призна вината си и делото протече по съкратената процедура, което гарантира намаляване на наказанието му с 1/3.

Светлана Паскалева, адвокат на подсъдимия: Този човек е тук, за да понесе своята отговорност. С цялото съзнание за трагедията и болката, която е допуснал да се случи.

Присъдата може да бъде обжалвана.

Автори: Росица Колева, Димитър Рочев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров ще участва на турнира в Рим
Григор Димитров ще участва на турнира в Рим
Димитър Кузманов се завърна с победа
Димитър Кузманов се завърна с победа