"Тренд": 5 сигурни партии влизат в следващото Народно събрание

от БНТ
11:25, 18.08.2020
Чете се за: 01:24 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

5 сигурни партии в следващото Народно събрание и 2 с реални шансове за представителство. Подкрепата към ГЕРБ намалява, но остава първа политическа сила с минимална преднина пред БСП. 60% от българите подкрепят протестите. 39% остават скептични, че протестите ще доведат до оставка на правителството.

Това показват резултатите от проучване на "Тренд". Социологическата агенция отбелязва, че протестите в страната от последния месец са внесли сериозна динамика в ежемесечните индикатори, които следи.

„Теренът на настоящото проучване приключи няколко дни преди Бойко Борисов да обяви своята конституционна инициатива. Дали това ще внесе промяна в обществените нагласи, ще можем да верифицираме при следващото ни проучване през септември.

В проучването ни през август отчитаме спад в положителните оценки за работата както на парламента, така и на правителството”, казват от "Тренд".

23% заявяват подкрепа към работата на кабинета, като симпатизантите на ГЕРБ не са разколебани в положителната си оценка. Президентът също регистрира спад в сравнение с месец юли, но разликата е по-скоро минимална.

Отчита се сериозна динамика при индикатора за необходимостта от предсрочен вот, като през август 46% от всички запитани смятат, че са необходими предсрочни парламентарни избори, а 37% са на обратното мнение.

60% от българите подкрепят протестите, като 34% напълно ги подкрепят, а 26% по-скоро ги подкрепят. 31% са тези, които не подкрепят протестите. Електоратът на ГЕРБ почти единодушно изразява неподкрепа към протестите, а огледално изглеждат симпатизантите на БСП, „Има такъв народ“ и Демократична България.

Въпреки подкрепата за протеста, по-голямата част (39%) от интервюираните остават скептични, че те ще доведат до оставка на правителството.

В проучването през август, агенцията регистрира ерозия в подкрепата към ГЕРБ (24.2% сред гласуващите), въпреки че основната управляваща партия запазва първото си място, макар и с минимална преднина пред основния си опонент в лицето на БСП (22.9% сред гласуващите).

Ръст се отчита при партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“, която събира подкрепа от 14.9% от гласуващите. Това отрежда стабилното трето място на формацията на сериозна дистанция от втората политическа сила, но и с комфортна преднина пред четвъртия. Демократична България е другият печеливш от протестите с 10.1% подкрепа сред гласуващите, като вече дели четвъртото място с ДПС (9.8% сред гласуващите).

Евентуалната нова формация на Мая Манолова (4.4% сред гласуващите) и Обединени патриоти (ВМРО и НФСБ) (4.1% сред гласуващите) изглеждат с реални шансове за представителство в следващото Народно събрание.

-----------------------

Проучването на "Тренд", посветено на нагласите на българите спрямо основните партии и институции, е реализирано в периода между 3 и 10 август 2020 г. чрез интервюта "лице в лице" сред 1010 души на възраст 18+.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Кирил Десподов: Никой не е застрахован! Пазете близките си
Кирил Десподов: Никой не е застрахован! Пазете близките си
Куман вече набеляза първия си трансфер в Барселона
Куман вече набеляза първия си трансфер в Барселона