НОВИНИ

ЦИК: Очакваме ясна правна рамка, за да започнем ефективна подготовка на изборите

bnt avatar logo
от БНТ
09:12, 18.08.2020
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

ЦИК като правоприлагащ орган ще изпълни закона такъв, какъвто е към момента на насрочване на изборите. И към момента ЦИК работи по организацията и подготовката на изборите през 2021 година - за народни представители и президент. Наред с всички актуални въпроси, обсъждаме и машинното гласуване, за да осигурим нормално протичане на вота. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ Александър Андреев - говорител на ЦИК.

Той припомни, че на евроизборите през 2019 години е имало машинен вот в 3 000 секции с машините, взети под наем.

"ЦИК подготвя техническото задание, за да се подготви поръчка. Това е свързано с процеса, обявен преди март месец, за промени в изборното законодателство. Беше създадена работна група, която трябваше да внесе промени. Независимо от това, ние имаме готовност в момента, в който има ясна правна рамка, която да ни позволи да започнем ефективна подготовка на изборите, да го направим. Дали ще бъдат купени или наети машините е въпрос, който ще бъде преценен с оглед законодателната рамка към конкретния момент", обясни Андреев.

По думите му към момента няма осигурено финансиране за закупуване на необходимата техника, но добави, че "винаги е имало уверението от страната на държавата, че ще бъде осигурено финансирането тогава, когато е необходимо".

"Изборите са държавна политика и от тук нататък държавата трябва да прецени дали ще бъде въведено трайно машинното гласуване във всички секции, така както е разписано към момента, или това изменение на законодателството в момента се подготвя или внася ще доведе до различна система на гласуване, която може да бъде смесена - хартия и машини, или машинно и електронно. Тоест, имаме различни възможности и те трябва да бъдат преценени с оглед на целите", добави говорителят на ЦИК.

Какво още каза Александър Андреев вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна конгресът на Демократическата партия в САЩ
Започна конгресът на Демократическата партия в САЩ
Протестиращи искат оставката на правителството и ЦИК
Протестиращи искат оставката на правителството и ЦИК