НОВИНИ

Протестиращи искат оставката на правителството и ЦИК

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
08:55, 18.08.2020 (обновена)
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Спонтанни блокади и днес. Тази сутрин протестиращи се събраха пред сградата на Централната избирателна комисия с искане да присъстват на заседанието на ЦИК.

В 7 часа Мая Манолова и гражданската платформа "Изправи се" се събраха пред сградата на ЦИК. С тъпани и вувузели те призоваха комисията да се събуди и следващите избори да се проведат с машинно гласуване.

"Раздадоха си бонуси за 22 хиляди лв., а не свършиха работа за 22 стотинки. Нито едно действие, нито едно решение в продължение на цяла една година за доставка на машини. А тук са се заключили от страх да не влезем, ами няма да влизаме. Ние просто ги будим", каза Мая Манолова - "Изправи се.БГ".

Час по-късно от Орлов мост тръгна шествие на друга група протестиращи. Те се присъединиха към демонстрантите пред централния вход на ЦИК.

"Единственото, което искаме от тези хора е оставка", каза Георги Георгиев - лидер на ГД "БОЕЦ".

По сградата бяха хвърляни яйца и домати. Стигна се и до словесно спречкване между двете групи.

И двете групи протестиращи поискаха да влязат в сградата и да присъстват на заседанието на ЦИК, което започна в 10 часа. Половин час преди началото му групата на гражданско движение "БОЕЦ" се премести пред задния вход. След като не бяха допуснати в сградата шествието се върна на Орлов мост.

"Това, което полицаите ни казаха е, че от ЦИК са предали на НСО, които са предали на МВР да предадат на нас, че ще бъдат в режим на дистанционно заседание на комисията. Отказали са физически да дойдат там заради нашето присъствие, т.е., за да не се срещат с гражданите и беше безсмислено да продължаваме да стоим пред празната сграда", каза Георги Георгиев - лидер на ГД "БОЕЦ".

Протестиращите планират през следващите дни да блокират други институции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦИК: Очакваме ясна правна рамка, за да започнем ефективна подготовка на изборите
ЦИК: Очакваме ясна правна рамка, за да започнем ефективна подготовка на изборите
Д-р Симидчиев: Поведението на хората е ключово в управлението на епидемията
Д-р Симидчиев: Поведението на хората е ключово в управлението на епидемията