НОВИНИ

Започна конгресът на Демократическата партия в САЩ

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
09:31, 18.08.2020 (обновена)
Чете се за: 01:05 мин.
САЩ

Демократическата партия в Съединените щати провежда национален конгрес, по време на който се очаква Джо Байдън официално да бъде утвърден за кандидат на президентските избори през ноември. Събитието се провежда във виртуален формат заради пандемията от COVID-19.

Без публика, фанфари и балони, но с пламенни речи и водещ актрисата Ева Лонгория започна конгресът на Демократическата партия.

По традиция началото бе дадено с химна на САЩ - този път изпълнен от дистанция от деца от всички щати.

Водещи оратори бяха Бърни Сандърс, който също се бореше за номинация, и Мишел Обама. Бившата първа дама, която продължава да е много популярна сред демократите, нарече Доналд Тръмп най-лошия президент, който страната е имала, и емоционално призова хората да гласуват за Джо Байдън.

Мишел Обама, бивша първа дама на САЩ: "Ако си мислите, че нещата не могат да станат по-лоши, повярвайте ми - могат! Ако не направим промяна на тези избори, ако имаме надежда, че краят на този хаос ще дойде, трябва да гласуваме за Джо Бaйдън, сякаш живота ни зависи от това".

Сенатор Бърни Сандърс обърна внимание на кризите в САЩ - здравна, икономическа и расова.

Бърни Сандърс, сенатор от Върмонт: "И освен всичко това имаме президент, който не само е неспособен да се справи с тези кризи, но и ни води надолу към авторитаризъм".

Доналд Тръмп също е убеден, че предстоящия президентски вот е най-важният историята на страната. Но смята, че ако Байдън спечели, ще унищожи сегашното икономическо възстановяване на САЩ.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: "Накрая ще имаме една много скучна социалистическа страна".

Според проучвания на общественото мнение Байдън има преднина пред Тръмп. Демократите ще опитат да спечелят още подкрепа по време на четиридневния конгрес.

От своя страна, Доналд Тръмп обяви, че ще приеме номинацията на републиканците за предстоящия вот следващата седмица в Белия дом. Президентските избори са на 3 ноември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Десподов е с коронавирус
Кирил Десподов е с коронавирус
ЦИК: Очакваме ясна правна рамка, за да започнем ефективна подготовка на изборите
ЦИК: Очакваме ясна правна рамка, за да започнем ефективна подготовка на изборите