НОВИНИ

Почина Доростолският митрополит Амвросий

Снимка: Архив/ БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
16:44, 18.08.2020
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Доростолският митрополит Амвросий почина след тежко и продължително боледуване, съобщиха от Светия синод. Той е бил приет в болница със симптоми на COVID-19, но е имал и много съпътстващи заболявания.

"С дълбока скръб известяваме, че днес – 18 август 2020 г., след тежко и продължително боледуване се престави в Господа Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий", съобщиха от Синода.

"Призоваваме всички православни християни да насочат своя взор в искрена молитва към Бога, Който да настани душата на преселилия се от нас Доростолски митрополит в селенията на праведните.

Съобщаваме, че съгласно чл. 84, ал. 1 от Устава на Българската православна църква – Българска Патриаршия, Св. Синод в пълен състав ще се събере своевременно на свое извънредно заседание и ще определи дата за опело и погребение след запознаване със Съобщението на вдовстващия Доростолски епархийски съвет, както и ще назначи Наместник на овдовелия Доростоски епархийски престол, който канонично да ръководи делата на епархията до избор на наследник на покойния митрополит Амвросий.

Отново сърдечно се обръщаме с чувства на искрени съболезнования преди всичко към близките, всечестния клир и благочестивото паство на овдовялата Доростолска епархия и подновяваме призива си за сърдечна молитва за упокоилия се непрежалим епархийски митрополит и синодален архиерей.

Бог да прости Доростолския митрополит Амвросий и да го приеме в селенията на праведните!", пишат още от Синода.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Община Русе с апел: Не търсете прохладата в неохраняемите реки и язовири
Община Русе с апел: Не търсете прохладата в неохраняемите реки и язовири
Николай Младенов: Това снощи не е изход от кризата, а черна дупка
Николай Младенов: Това снощи не е изход от кризата, а черна дупка