НОВИНИ

Раздадоха компостери за растителни отпадъци в Русе

bnt avatar logo
от БНТ
16:35, 18.08.2020
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

370 компостера за растителни отпадъци ще бъдат раздадени безвъзмездно на жителите на 13-те села и 4 квартала в община Русе. Освен че хората ще използват компоста за екологично земеделие, това ще спести и средства на общината. Тази година тя е платила 4, 5 милиона лева отчисления за депониране на отпадъци.

Първите 20 компостера днес бяха раздадени в с. Сандрово. Те са предназначени за личните стопанства и не могат да се използват от земеделски производители.

Ангел Ангелов: Имам оранжерия за домашно ползване за лична нужда и тревата, която я почистваме, е по-добре да се складира някъде, да се събира и после пак да се използва, което е много по-екологично чисто и няма отрови и тия химии

Георги Пенков – кмет на с. Сандрово: Растителните отпадъци винаги са били проблем. Трупаха ги отстрани до контейнерите.

С използването на компостерите ще се спре събирането на растителните отпадъци в контейнерите и депонирането им.

Пенчо Милков – кмет на Община Русе: Община Русе плаща огромни отчисления на държавата за отпадъците, които депонираме на депото.

Общината предприема и други мерки за намаляване на разходите за депониране. Оказало се, че сепариращата инсталация не работи ефективно.

Пенчо Милков – кмет на Община Русе: Никакво сепариране. Русе отделя 63 хиляди тона битови отпадъци, от които миналата година са сепарирани 800.

Затова от общината са изискали сепараторът да работи на две смени, така че в депото да отива минимално количество отпадъци.

Автор: Венета Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Младенов: Това снощи не е изход от кризата, а черна дупка
Николай Младенов: Това снощи не е изход от кризата, а черна дупка
Григор Димитров ще участва на турнира в Рим
Григор Димитров ще участва на турнира в Рим