НОВИНИ

Превозвачи блокираха ГКПП Кулата-Промахон (ОБЗОР)

bnt avatar logo
от БНТ
20:34, 02.09.2020
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Протест на българо-гръцката граница. Превозвачи и търговци от района на Гоце Делчев излязоха на пореден протест, този път на граничния пункт Кулата-Промахон. За кратко движението към южната ни съседка беше блокирано, а хората настояха за възстановяване на тежкотоварния трафик през граничния пункт Илинден - Ексохи.

Граничният пункт Илинден-Ексохи е изцяло затворен за хора и автомобили от 22 юли насам. Това се отрази много негативно на бизнеса в района на Гоце Делчев, който търпи големи загуби. Вече няколко пъти превозвачи и търговци излизаха на протест на пътя Банско - Гоце Делчев, а днес дойдоха и на Кулата.

Искането им е само едно и остава непроменено - отваряне на граничния пункт поне за товарни автомобили, за да не се налага да обикалят десетки километри повече.
Недоволните превозвачи останаха на Кулата около три часа и се заканиха да се върнат тук след седмица, ако искането им не бъде изпълнено.

Около обяд превозвачи от района на Гоце Делчев пристигнаха на граничния пункт Кулата-Промахон. Обявиха, че протестът им ще бъде мирен, но малко по-късно два пъти излизаха на пътя и за кратко спираха движението към Гърция.

Преди дни от външното ни министерство обявиха, че имат уверението на гръцките власти - граничния пункт Илинден-Ексохи ще бъде отворен за товарни автомобили на 7 септември. Превозвачите обаче са скептични и не вярват, че това ще се случи.

Протестиращите обявиха, че ще преминат към гражданско неподчинение и ще блокират границата, ако пункта Илинден-Ексохи остане затворен след 7-ми септември.

Протестът премина без ескалации и провокации при изключително засилено полицейско присъствие.

Автор: Антония Сукалинска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хронология на атентата срещу "Шарли Ебдо"
Хронология на атентата срещу "Шарли Ебдо"
Граничният пункт "Дунав мост" остана блокиран 8 часа
Граничният пункт "Дунав мост" остана блокиран 8 часа